Johnson, a cărui vizită a căzut la un an de când a devenit prim-ministru, s-a angajat să sprijine toate cele patru naţiuni ale Regatului Unit - Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord - în timpul pandemiei de coronavirus.

"Ultimele şase luni au arătat exact de ce legătura istorică şi de inimă dintre cele patru naţiuni ale ţării noastre este atât de importantă şi puterea absolută a unirii noastre a fost dovedită încă o dată", a declarat Johnson înaintea vizitei, potrivit Agerpres.

El a spus că eforturile profesioniştilor din domeniul sănătăţii şi ale soldaţilor de atenuare a impactului pandemiei asupra sănătăţii şi economiei în Scoţia, plus ajutorul pentru întreprinderile locale de la guvernul central, arată "ce putem obţine când suntem împreună, ca un singur Regat Unit".

Johnson a promis 50 de milioane de lire sterline (64 milioane dolari) pentru a ajuta Orkney şi alte insule din vestul Scoţiei, în condiţiile în care guvernul local scoţian a promis aceeaşi sumă.

Nicola Sturgeon, şefa guvernului de la Edinburgh, a scris pe Twitter că vizita lui Johnson subliniază un argument cheie pentru independenţă: "Capacitatea Scoţiei de a lua propriile decizii, mai degrabă decât de a avea viitorul decis de politicieni pentru care nu am votat, mergând pe o cale pe care nu am ales-o".

Sturgeon conduce de asemenea Partidul Naţional Scoţian, care face campanie pentru un al doilea referendum privind independenţa Scoţiei.

Unii activişti pro-independenţă au glumit pe Twitter că vizita de joi ar fi ultima a lui Johnson într-o Scoţie făcând parte din Regatul Unit, folosind hashtag-ul #BorisFarewellTour.

Un sondaj Panelbase pentru Sunday Times la începutul acestei luni a arătat că 54% dintre alegătorii scoţieni sprijină independenţa, în timp ce o majoritate crede de asemenea că administraţia locală a lui Sturgeon a gestionat pandemia de coronavirus mai bine decât guvernul lui Johnson.

"Pentru mulţi naţionalişti, ultimele trei luni au exemplificat cum ar putea Scoţia să se guverneze mai bine ca o ţară mică, independentă", a scris John Curtice, politolog la Universitatea Strathclyde, în ziar.

Sturgeon a cerut un referendum pentru independenţă după ce Marea Britanie a părăsit în mod oficial Uniunea Europeană pe 31 ianuarie, în urma referendumului pentru Brexit din 2016. Ea susţine că Scoţia este scoasă din UE împotriva voinţei sale.

Johnson a exclus un alt referendum, insistând că problema a fost soluţionată cu votul din 2014 "o dată într-o generaţie", când 55% s-au opus independenţei.

La referendumul pentru Brexit din 2016, 62% dintre alegătorii scoţieni au optat să rămână în UE, în timp ce în Marea Britanie, 52% s-au pronunţat pentru Brexit.