Acest sondaj, realizat de la 2 la 9 octombrie asupra unui număr de 1.045 de scoţieni, arată de asemenea că Partidul Naţionalist Scoţian (SNP) al premierului Nicola Sturgeon se bucură de o susţinere ”foarte puternică” a publicului - mulţumit în proporţie de 72% de modul cum gestionează epidemia COVID-19.

Formaţiunea pare astfel să se afle într-o poziţie de forţă înaintea alegerilor locale din mai 2021.
SNP ar putea să obţină numeroase mandate în Parlamentul descentralizat din Holyrood, însărcinat să ia propriile decizii în domeniile educaţiei, sănătăţii şi transporturilor.

”Dacă SNP obţine o majoritate în alegerile locale de anul viitor, sondajul nostru sugerează că va exista o presiune publică importantă pentru ca Guvernul britanic central să transfere Parlamentului scoţian puterile necesare în vederea organizării unui al doilea referendum pe tema independenţei”, comentează directoarea generală Ipsos Mori Scoţia, Emily Gray, potrivit News.ro.

Un asemenea scrutin a fost organizat în 2014, iar scoţienii au votat atunci în proporţie de 55% să rămână în Regatul Unit.

Premierul britanic Boris Johsnon a exclus, ulterior, în mai multe rânduri, ca Londra să permită Edinburghului să organizeze un nou referendum, argumentând că este vorba despre un vot care are loc ”o dată la o generaţie”.

Nicola Sturgeon s-a angajat să stabilească înaintea alegerilor locale din mai condiţiile şi data unui al doilea referendum de independenţă.

Ea subliniază că Brexitul a schimbat datele problemei pentru scoţieni.

Provincia britanică a votat masiv, în referendumul din 2016, împotriva ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), care s-a consumat la sfârşitul lui ianuarie.