Guvernul a decis ca toata cantitatea de biodisel amestecata in combustibilul procesat in Spania sa provina din tari UE.

Adoptarea acestei reguli blocheaza exporturile Argentinei de biodisel catre Spania, care anul trecut s-au situat la circa 750 de milioane de euro si au acoperit aproape 45% din necesarul pietei spaniole.

Spania incearca sa organizeze o presiune internationala asupra Argentinei, dupa ce statul sud-american, o fosta colonie spaniola, a prezentat planuri de a expropria in cea mai mare parte pachetul de actiuni detinut de Repsol la YPF. Statul vrea sa preia 51% din actiunile YPF, urmand ca Repsol sa ramana cu 6%.

Campania Spaniei da unele semne de succes, noteaza Wall Street Journal. SUA si-au exprimat ingrijorarea cu privire la decizia Argentinei, iar lideri politici din Mexic si alte state au condamnat tentativa de nationalizare. Parlamentul European a adoptat, de asemenea, o rezolutie pentru supendarea tratamentului comercial preferential pentru Argentina.

Decizia ar putea ajuta si industria productiei de biodisel din Spania, care s-a plans in ultimii ani de ccea ce considera a fi concurenta incorecta din partea producatorilor din Argentina si Indonezia.