Randamentul obligatiunilor Spaniei pe termen de zece ani a urcat luni peste nivelul de 6% pentru prima oara in acest an, din cauza ingrijorarii in crestere a investitorilor referitoare la capacitatea tarii de a-si tine finantele sub control. 

La 9:00, ora Londrei, euro era tranzactionat in scadere cu 0,5%, la 1,3018 dolari pe unitate, dupa ce a coborat la 1,2995 dolari pe unitate, cel mai redus nivel atins dupa 16 februarie.  Euro a coborat cu 0,5% si fata de lira sterlina, la 82,1 pence pe unitate, nivel minim dupa septembrie 2010. 

Moneda unica europeana s-a depreciat fata de 13 din 16 monede importante ale lumii, dupa ce Jaime Garcia-Legaz, secretar de stat in Ministerul spaniol al Economiei, a declarat vineri, intr-un interviu, ca Banca Centrala Europeana (BCE) ar trebui sa intervina si sa cumpere obligatiuni suverane. 

"Euro este sub o anumita presiune din cauza problemelor din tarile periferice alei zonei euro, mai ales ca Spania a emis obligatiuni saptamana trecuta", a declarat Jeremy Streatch, director la Canadian Imperial Bank of Commerce in Londra, informeaza Mediafax.

Premierul spaniol Mariano Rajoy are dificultati in convingerea investitorilor ca poate aduce sub control finantele tarii, dupa ce Luna trecuta a anuntat ca Spania nu poate respecta tinta deficitului bugetar de 4,4% din PIB convenita pentru acest an cu Comisia Europeana. Noul obiectiv stabilit cu autoritatile europene este un deficit bugetar de 5,3% din PIB.  Spania urmeaza sa faca in aceasta saptamana noi emisiuni de titluri pe 12 luni, 18 luni, precum si de obligatiuni cu maturitate in 2014 si 2022.

Citeste si:

Incepe dezbinarea monetara. De ce liderii europeni ar trebui sa se gandeasca ca imposibilul va deveni realitate