Ilmars Rimsevics este şi membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) din 2004.

Luni, cabinetul de la Riga se va întâlni pentru a discuta situaţia, în timp ce Consiliul naţional de securitate va dezbate, de asemenea, problemele financiare cu care se confruntă Letonia.

Autorităţile letone au căutat să calmeze opinia publică după ce Ilmars Rimsevics, guvernator al Băncii Centrale a Letoniei din 2001, a răspuns întrebărilor anchetatorilor timp de ore.

"Nu există indicii ale unei ameninţări la adresa sistemului financiar al Letoniei", a afirmat duminică premierul Maris Kucinskis, în timp ce ministrul de Finanţe, Dana Reizniece-Ozola, a declarat că Rimsevics ar trebui să demisioneze pentru a proteja reputaţia statului baltic.

Reţinerea guvernatorului vine după un raport al Trezoreriei SUA referitor la "spălare de bani instituţionalizată" la a treia mare bancă din Letonia, ABLV, inclusiv tranzacţii care au legătură cu Coreea de Nord.

Totodată Banca Centrală Europeană a anunțat, luni, că a oprit toate plăţile către ABLV Bank, al treilea grup bancar din Letonia, care se confruntă cu acuzaţii de spălare de bani.

"Asta înseamnă că temporar, şi până la notificări suplimentare, a fost impusă interzicerea tuturor plăţilor către ABLV Bank. În ultimele zile s-a constatat o deteriorare semnificativă a poziţiei financiare a băncii", se arată în comunicatul BCE.

Fiind a treia mare bancă din Letonia, stat membru al zonei euro, ABLV este supervizată de BCE.

Conform raportului, directorii, acţionarii şi angajaţii ABLV au făcut din "spălarea de bani o componentă de bază a practicilor de afaceri ale băncii" iar Trezoreria SUA a propus ca ABLV să fie exclusă din sistemul financiar american. ABLV a dezminţit acuzaţiile, spunând că raportul conţine "informaţii excesiv de calomniatoare".

Au existat de mult timp îngrijorări privind sistemul financiar leton, legate de nivelul şi sursa depozitelor non-rezidenţilor, majoritatea din Rusia şi alte foste state sovietice. Din cauza acestor temeri, unele state, cum ar fi Franţa, au cerut întârzierea aderării Letoniei la zona euro. Ţara a intrat în zona euro conform calendarului de aderare, la 1 ianuarie 2004.

Adjunctul premierului şi preşedintele Parlamentului i-au cerut lui Ilmars Rimsevics să demisioneze din funcţia de guvernator al Băncii Centrale a Letoniei.

Pentru a atenua temerile oficialilor UE referitoare la statul baltic, autoritatea de reglementare financiară din Letonia a amendat în ultimii ani câteva bănci locale şi a înăsprit regulile.

Oficialii Băncii Centrale Europene nu au comentat reţinerea lui Ilmars Rimsevics. Banca Letoniei a dat asigurări că afacerile vor continua ca de obicei luni.

Economia letonă a crescut spectaculos în ultimii ani, înregistrând în 2017 un avans de 4,5%, cel mai rapid din 2011. Pentru acest an se estimează o expansiune de aproximativ 4%.