Romania, Letonia si Lituania, singurele tari care vor iesi din procedura de deficit excesiv, din cele 20 care au depasit limita permisa de CE
Romania si Letonia, alaturi de Lituania, sunt candidate evidente pentru iesirea din procedura de deficit excesiv, intrucat se afla "ferm" pe calea corectarii sustenabile a deficitului bugetar, a declarat, vineri, comisarul pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn.
"Pe ansamblu, din cele 20 de tari aflate in acest mecanism, am putea avea trei candidate evidente - Letonia, Lituania si Romania - pentru iesirea din procedura de deficit excesiv", a declarat Rehn, la Bruxelles, intr-o conferinta de presa in care a fost prezentata prognoza economica de primavara a Comisiei Europene.
Letonia si Romania si-au redus ambele deficitul bugetar sub 3% din PIB anul trecut si raman sub acest nivel pe perioada 2013-2014, analizata in raportul Comisiei.
Romania a inregistrat un deficit bugetar de 2,9% anul trecut, dupa standardele UE, iar executivul comunitar estimeaza o reducere la 2,6% pentru anul in curs si la 2,4% pentru 2014. in cazul Letoniei, deficitul bugetar se va situa in acest an la acelasi nivel cu anul trecut, 1,2%, urmand sa scada la 0,9% anul urmator.
"Ambele tari, Letonia si Romania, par sa se afle ferm pe calea corectarii sustenabile a deficitului excesiv si astfel a iesirii din procedura de deficit excesiv", a spus Rhn.
Lituania ar putea fi, de asemenea, un candidat pentru incheierea procedurii, chiar dacaanul trecut deficitul bugetar a trecut usor de 3%. Lituania a avut anul trecut un deficit de 3,2%, iar prognoza economica a CE ia in calcul un nivel de 2,9% pentru anul in curs si 2,4% pentru 2014.
in timp ce pentru Letonia, Lituania si Romania iesirea din mecanimsul de deficit excesiv este probabila, o evolutie similara este posibila si pentru Italia si Ungaria, daca acestea mentin cursul sustenabilitatii fiscale, a notat comisarul european.
Italia inregistreaza o evolutie asemanatoare cu cea a Lituaniei, cu un deficit bugetar de 3% anul trecut si prognoze pentru 2,9% in acest an si 2,5% anul urmator. Lituania are insa o indatorare redusa, de circa 40% din PIB, sub pragul de 60% acceptat la nivelul UE, in timp ce petnru Italia acest indicator se situeaza la circa 130% din PIB.
Ungaria a incheiat anul trecut cu un deficit de 1,9%, insa in acest an indicatorul ar urma sa ajunga la 3%, pentru ca in 2014 sa urce la 3,3%.
Ministerul Finantelor a informat la inceputul anului ca Ecofin ar putea adopta in mai-iunie decizia finala de abrogare a deficitului excesiv, dupa confirmarea datelor privind executia bugetara in 2012 si in functie de o analiza privind posibilitatea ca Romania sa aiba o tendinta clara pe termen mediu de a mentine deficitul sub limita de 3% din PIB.
Dupa indeplinirea acestor conditii de catre Romania, CE ar putea recomanda Ecofin abrogarea procedurii deficitului excesiv.
Decizia Ecofin privind existenta deficitului excesiv in cazul Romaniei a fost adoptata in iulie 2009. Ea a fost determinata de faptul ca Romania inregistrase in 2008 un deficit de 5,4% din PIB. in consecinta, Romania a trebuit sa adopte masuri severe de scadere a deficitului in domeniul salarizarii in sistemul public, schimbari in sistemul de pensii, precum si alte masuri menite sa reduca dezechilibrele majore reflectate inclusiv in deficiul contului curent extern.
Bugetul general consolidat a inregistrat anul trecut un deficit calculat pe cash de 2,5% din PIB, usor peste tinta stabilita cu Fondul Monetar International.
Pe acelasi subiect: