Seful Societe Generale respinge acuzatiile in cazul Panama Papers
Societe Generale
Seful Societe Generale, Frederic Oudea, a respins acuzatiile ca ar fi indus in eroare Parlamentul in legatura cu relatiile grupului bancar francez cu paradisurile fiscale si a acceptat sa raspunda intrebarilor senatorilor determinate de dezvaluirile din scandalul Panama Papers, transmite Reuters.
Potrivit unor informatii publicate anterior in cotidianul francez "Le Monde", Societe Generale ocupa pozitia a patra in topul bancilor care au creat cele mai multe societati offshore prin intermediul cabinetului de avocatura panamez Mossack Fonseca, dupa grupul bancar britanic HSBC si bancile elvetiene UBS si Credit Suisse, scrie Agerpres.
Frederic Oudea este acuzat de senatori ca i-ar fi indus in eroare in 2012, cand a declarat ca SocGen si-a inchis operatiunile din Panama si alte paradisuri fiscale. In urma intalnirii cu seful Comisiei de Finante a Senatului, Oudea a afirmat: "Le-am spus ca in 2012 am raspuns cu cea mai profunda sinceritate la toate intrebarile lor".
Presedintele Comitetului financiar al Senatului, Michele Andre, a anuntat ca Oudea va fi audiat public in luna mai, pentru a clarifica informatiile din Panama Papers. Seful Societe Generale a dat asigurari ca va participa la audieri.
Marti, sediul central al Societe Generale a fost perchezitionat in cadrul anchetei preliminare demarate de Parchetul francez pentru "frauda fiscala agravata", ca urmare a dezvaluirilor din scandalul Panama Papers, a anuntat un purtator de cuvant al bancii.
Conform "Le Monde", Societe Generale detine 979 de societati offshore infiintate in paradisuri fiscale cu ajutorul cabinetului de avocatura Mossack Fonseca.
Cotidianul subliniaza ca, desi ritmul de infiintare a societatilor offshore a incetinit dupa 2012 si o serie de structuri au fost inchise, "aproximativ 100 dintre entitatile infiintate de Societe Generale prin intermediul Mossack raman active". Un numar similar au fost cedate altor gestionari si isi continua activitatile.
In replica, Societe Generale afirma ca, incepand din 2012, nu mai detine, direct sau indirect, nicio societate activa in statele sau teritoriile non-cooperante.
O ancheta realizata de catre circa 100 de publicatii din intreaga lume in legatura cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvaluirea unor conturi in paradisuri fiscale apartinand unui numar de 140 de responsabili politici sau personalitati. Documentele, regrupate sub denumirea de ''Panama Papers'', provin de la casa de avocatura Mossack Fonseca. Numele bancilor elvetiene Credit Suisse si UBS, britanica HSBC si franceza Societe Generale au fost mentionate in cadrul acestei afaceri.
Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are 154.000 de angajati si 32 de milioane de clienti in toata lumea. In Romania, BRD - Groupe Societe Generale este cea de-a doua banca, dupa totalul activelor.
Pe acelasi subiect: