Ion Tiriac si-ar fi mutat toata averea, care depaseste un miliard de euro, intr-o fundatie privata din Panama, prin intermediul casei de avocatura Mossack Fonseca, potrivit informatiilor publicate miercuri de jurnalistii de la RISE Project.

Fostul tensimen roman face parte din Puma Foundation, o fundatie privata care "a devenit beneficiarul final al marilor afaceri derulate in Romania de fostul sportiv" si in care a devenit membru si Klaus Mangold, fostul CEO concernului DaimlerChrysler si un vechi prieten al lui Tiriac.

The Puma Foundation il avea ca presedinte pe Ion Tiriac, iar ceilalti patru membri ai consiliului director sunt Klaus Mangold, Nicolai Mindrila, avocatul lui Tiriac, Rodica Tiriac, sora tenismenului, precum si Ion Ion Tiriac, fiul omului de afaceri.

Avocatul lui Tiriac sustine ca Puma Foundation este de fapt un "testament financiar" al omului de afaceri: "Puma Foundation este o fundatie pentru clauza de moarte. Tot ce inseamna patrimoniul lui Ion Tiriac se inchide in Puma Foundation. Asta inseamna ca orice tranzactie se inchide, in final, in Puma Foundation. Fondator unic al fundatiei este Ion Tiriac. Toti ceilalti care aparem acolo, eu, Rodica Tiriac, Klaus Mangold avem aceeasi pozitie, membri ai consiliului director, avem atributii indeobste dupa moartea acestuia. Daca pana atunci nu o dizolva. Acolo se va imparti totul, in functie de cum dispune in ultima scrisoare beneficiarul in viata. Dispozitiile fundamentale, inclusiv dreptul de veto, le are Ion Tiriac", a declarat Nicolai Mindrila pentru RISE Project.

Tot Mindrila sustine ca autoritatile din Romania sunt la curent cu faptul ca fundatia Puma este beneficiarul final in toata afacerile intreprinse de Tiriac: “S-au facut toate raportarile. In conditiile in care Banca Ion tiriac, cand era Ion Tiriac actionar in banca, se inchidea tot prin Puma Foundation, era firesc sa dai cine e beneficiarul final, asta inainte de ultima tranzactie din 2015. Toate companiile lui Tiriac, din Cipru, Romania, de oriunde in lume, se inchid acolo, in Puma Foundation. Relatia e directa si ultimul actionar – cu ghilimelele de rigoare – e Puma Foundation. Asta-i structura. Puma Foundation detine tot ce inseamna Tiriac”.

Reactia lui Ion Tiriac

"Toata lumea ma intreaba de Panama. Acum 50 de ani am fost prima data in Panama. M-am dus sa vad canalul. In momentul in care, acum 40 de ani, sportul a luat mai multa amploare, bineinteles ca mi-a fost recomandat sa fac holding-uri in Panama pentru ca din punct de vedere fiscal sunt mult mai avantajoase de facut decat in alte tari. Exista sfatuitori care te ajuta sa iti faci un sistem fiscal cat mai benefic, legal. Nu am conturi in Panama, conturile mele sunt in Europa. Am acolo o fundatie care este de 30 de ani, fundatia nu poate sa mi-o atace nimeni. S-a terminat cu secretul bancar demult. Ce fac in Romania (n. r. – profit), platesc in Romania, ce fac in Spania platesc in Spania. In Panama nu-i treaba dumitale ce am eu aoclo. Am un holding facut cu zeci si zeci de ani in urma. A fost facut pe vremea aia, nu platesc taxe cum nu as plati taxe nici in Anglia", a spus omul de afaceri intr-o emisiune la Realitatea TV.