Potrivit documentelor citate, creșterea pe care economia Marii Britanii o va întregistra în următorii 15 ani va fi cu până la 8% mai redusă în afara UE, decât dacă ar fi rămas în blocul comunitar.

Autoritățile de la Londra au luat în calcul mai multe scenarii și impactul acestora asupra economiei, după ieșirea din UE.

Surse din interiorul Guvernului spun că situația țării nu se va înrăutăți și că este prematur să se facă scenarii, în condițiile în care nu au fost încă analizate opțiunile unui acord comercial cu UE.

Potrivit documentului citat, publicat initial de Buzzfeed, aproape fiecare ramură a economiei va avea de suferit după Brexit.

Dar conservatorul Duncan Smith spune că documentul trebuie tratat cu rezervă, în condițiile în care aproape fiecare scenariu de până acum cu privire la Brexit a fost greșit. “Este un raport incomplet... care a fost dat publicității în mod deliberat, pentru ca prezintă lucrurile într-o lumină proastă”, a spus Smith.

Documentul estimează un avans economic mai mic cu 5%, în cazul unui acord comercial negociat cu UE, și mai mic 2%, chiar dacă Marea Britanie va continua să aplice regulile pieței unice. În cel mai pessimist scenariu, avansul economiei va încetini cu 8%. Toate scenariile iau în calcul și o nouă înțelegere comercială cu SUA.

Și guvernatorul Băncii Angliei (BoE) este pesimist în ceea ce privește efectele Brexitului. Mark Carney le-a spus celor mai importanţi oameni de afaceri că votul din 2016 privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană costă anual economia britanică zece miliarde de lire sterline.

În trecut, guvernatorul Băncii Angliei a fost criticat de suporterii Brexit-ului pentru declaraţiile sale privind impactul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană asupra economiei. Carney crede, însă, că pierderile înregistrate de economie se cifrează între două treimi şi trei pătrimi din suma de 350 de milioane de lire sterline pe care ar fi plătit-o săptămânal Marea Britanie la bugetul UE.

Declinul economiei britanice pare a fi început deja. Deși a consemnat un avans trimestrial peste așteptări la finele anului trecut, per ansamblu, a şasea cea mai mare economie a lumii a înregistrat un avans de 1,8%, cel mai redus ritm de creştere din 2012.

În pofida unei uşoare ameliorări în trimestrul patru din 2017, imaginea de bază arată o creştere mai lentă şi inegală a economiei, a afirmat Darren Morgan, director în cadrul ONS.

În ritm anual, Regatul Unit a înregistrat o expansiune a PIB-ului de 1,5% în trimestrul patru din 2017, cel mai redus ritm de creştere de la începutul lui 2013. În perioada iulie-septembrie 2017, avansul anual a fost de 1,7%.