''Această analiză arată că niciuna dintre opţiunile avute în vedere nu este la fel de benefică precum rămânerea în Uniunea Europeană. Totuşi, opţiunea cea mai puţin păguboasă ar fi, de departe, rămânerea în interiorul pieţei unice'' europene, a subliniat Sturgeon.

Scoţienii au votat majoritar contra Brexit-ului la referendumul din iunie 2016 prin care s-a decis ieşirea Marii Britanii din UE.

''Asigurarea poziţiei noastre în interiorul acestei pieţei unice va fi prioritatea guvernului scoţian atunci când se va lansa a doua fază a negocierilor'' cu Bruxelles-ul, în luna martie, a adăugat politiciana scoţiană.

Dacă Londra şi UE-27 nu vor ajunge la niciun acord privind viitoarele relaţii comerciale dintre ele, în anul 2030 PIB-ul Scoţiei va fi mai mic cu 8,5% decât în cazul rămânerii Marii Britanii în UE. În acest scenariu, Brexit-ul ar costa anual 2.300 de lire sterline (2.580 de euro) pe persoană în Scoţia, ceea ce înseamnă 12,7 miliarde lire sterline (14,3 miliarde euro), în anul 2030.

Pierderea ar fi de 6,1% din PIB în cazul semnării unui acord de comerţ liber între Marea Britanie şi UE şi de 2,7% din PIB în cazul rămânerii în interiorul pieţei unice europene.

La începutul lunii decembrie, Nicola Sturgeon a spus că Scoţia şi alte entităţi componente ale Marii Britanii trebuie să aibă permisiunea de a beneficia de orice reguli speciale aplicabile Irlandei de Nord după Brexit. Ea a salutat trecerea la faza următoare a negocierilor cu privire la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar a avertizat că 'diavolul stă în detalii şi de acum lucrurile devin cu adevărat dure'.
Nicola Sturgeon nu a renunțat la al doilea referendum pentru independența Scoției

Anterior, șefa guvernului scoţian anunţase că va lua până la finalul anului o decizie privind organizarea unui al doilea referendum asupra independenţei Scoţiei, după ce se va cristaliza forma acordului dintre Londra şi Uniunea Europeană cu privire la ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, relatează Reuters.

''În toamna acestui an ar trebui să avem o oarecare claritate despre viitoarea relaţie (dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie). Atunci voi putea să analizez această chestiune şi să mă pronunţ asupra a ceea ce cred că vor fi viitorii paşi adecvaţi pentru Scoţia'', a declarat lidera scoţiană pentru BBC.

După referendumul pentru Brexit, la care majoritatea scoțienilor a votat pentru rămânerea în UE, premierul scotian a cerut un al doilea referendum în toamna 2018 sau în primavara 2019, adică înainte de finalizarea procedurii pentru Brexit.

Nicola Sturgeon a declarat în mai multe rânduri că va face în continuare eforturi pentru a menține țara pe piata unică a UE, chair dacă Regatul o va părăsi. Totodată, ea a menționat ca scoțienii vor trebui să aibă la dispoziție o alegere cu privire la viitor, după Brexit.