Aceste date sporesc aşteptările că în continuare cheltuielile gospodăriilor vor susţine creşterea anemică a celei mai mari economii europene, scrie Agerpres.
 
Salariile nominale au crescut în ritm anual cu 2,6% în 2019 în timp ce preţurile de consum au urcat cu 1,4%. Aceasta înseamnă că salariile reale au crescut în medie cu 1,2% anul trecut - uşor mai slab faţă de avansul de 1,3% din 2018.
 
Majorarea salariilor şi nivelul scăzut record al şomajului au sprijinit în ultimii ani expansiunea economiei germane, care în mod tradiţional este dependentă de exporturi.

Industria dependentă de exporturi se confruntă cu reducerea cererii de peste hotare, de tensiunile comerciale globale şi de incertitudinile legate de Brexit.

Din 2010, salariile reale au crescut în medie cu 1,2% pe an.

Potrivit statisticilor, venitul mediu brut în 2019 a fost de aproape 3.000 de euro, iar cel net undeva în jur de 2.000 de euro. Nivelul salariilor în Germania diferă în funcție de cuantumul contribuțiilor sociale plătite la stat, care sunt determinate de diferiți factori (căsătorit sau necăsătorit, divorțat, părinte singur sau unic întreținător al familiei).

În funcție de meserie, în topul celor mai bine plătite profesii din Germania sunt medicii, cu venituri anuale cuprinse între 90.000 și 120.000 de euro. Bine plătiți sunt și angajații din industria financiară și domeniul economic, managerii sau șefii de vânzări.

Salariații plătiți cel mai puțin sunt muncitorii necalificați, cu lefuri în jur de 2.000 de euro brut pe lună. În aceeași categorie intră și chelnerii, angajații din call center, îngrijitorii, dar și asistentele meicale, care primesc lunar între 2.000 și 2.400 euro.