GTAI a legat această creştere de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, adăugând că numărul de noi locuri de muncă create ar pute creşte având în vedere că unele firme şi-au înregistrat planurile direct în cele 16 landuri din Germania.

"Asistăm la o creştere constantă a activităţii companiilor britanice în Germania", a declarat preşedintele GTAI, Robert Hermann, scrie Agerpres.

Potrivit acestuia, unele companii se mută în Germania pentru a evita tarifele care ar putea fi impuse bunurilor şi serviciilor britanice după ce Marea Britanie va ieşi din UE în timp ce altele sunt atrase de condiţiile favorabile din Germania.

Citește și: Ce se întâmplă cu cetăţenii UE care nu au cerut statut de rezident în Regat, după Brexit. În noiembrie, Londra ameninţa cu expulzarea

Aproximativ o treime din companiile britanice care vor să se mute în Germania sunt din sectorul finanţelor şi serviciilor de business, mai puţin de o treime sunt specializate în IT şi aproximativ 40% sunt un mix format din firme din inginerie şi consumer specialists.

Parlamentul britanic a adoptat adoptat definitiv miercuri acordul privind Brexit-ul, deschizând astfel calea pentru ieşirea istorică a Regatului Unit din Uniunea Europeană la sfârşitul lunii ianuarie. Acordul, care reglează modalităţile de ieşire din UE şi care a fost negociat de premierul conservator Boris Johnson cu Bruxellesul, mai trebuie promulgat de Regina Elisabeta a II-a, posibil joi, pentru a deveni lege.

Robert Hermann susţine că oamenii de afaceri britanici nu par să fie afectaţi de încetinirea ritmului de creştere a economiei germane, al cărei sector manufacturier orientat spre export este deja în recesiune. Germania este a doua mare piaţă de export pentru Marea Britanie, după piaţa din SUA.

Mai multe țări UE concurează pentru joburile din Marea Britanie

Pe parcursul celor trei ani în care decidenții politici au încercat să ajungă la un acord de ieșire a Regatului din Marea Britanie, companiile și în specal băncile au elaborat strategii de minimizare a efectelor Brexitului. Iar multe dintre ele au decis să-și mute operațiunile în țări UE, pentru a putea opera în continuare pe piața comună.

O serie de bănci precum Société Générale, Goldman Sachs Group, Morgan Stanley, UBS Group și Royal Bank of Scotland Group își mută angajații, infrastructura și capitalul spre noile birouri din blocul comunitar, declarau anul trecut surse citate de Bloomberg.


Un număr de aproximativ 20 de bănci sunt deja în discuții avansate cu organismele de reglementare din UE pentru obținerea autorizațiilor de funcționare. Bank of America, Goldman Sachs și Morgan Stanley au semnat contracte pentru închirierea de spații de birouri și alte zece firme caută noii sedii în UE.

Potrivit surselor citate de Bloomberg, în prima fază băncile vor muta doar câteva sute de locuri de muncă, de la Londra spre orașe precum Frankfurt, Paris și Dublin, însă numărul final ar putea să atingă câteva zeci de mii.

Olanda a nunțat, de asemeena, anul trecut, că 98 de companii îşi mută sediul din Marea Britanie la Amsterdam. În plus, alte 235 de companii se gândesc şi ele să îşi înfiinţeze un birou în Olanda, în ideea de a avea în continuare acces la clienţii din Uniunea Europeană.

De ce își deschid băncile birouri în UE?

De mulți ani, companiile britanice care oferă servicii financiare au putut opera și în alte țări europene, în baza așa-numitor “drepturi de trecere”. Potrivit acestora, o companie care are autorizație de funcționare eliberată de o țară membră a Spațiului Economic European (denumit și piață unică, din care fac parte țările membre UE, Islanda, Liechtenstein și Norvegia) poate opera în oricare altă țară care face parte din piața unică europeană.

Odată cu ieșirea din UE, Guvernul de la Londra a anunțat că va părăși și piață unică, ceea ce va limita libertatea de funcționare a companiilor britanice din celelalte țări membre UE. În consecință, cele mai multe dintre ele se gândesc să-și deschidă birouri în Uniunea Europeană și să obțină o autorizație de funcționare dintr-o țară UE.

Frankfurt, noul centru financiar al UE, după Brexit

Autoritățile din orașe precum Paris, Frankfurt, Luxemburg, Dublin și Amsterdam au declarat că băncile și companiile de servicii financiare din Londra sunt mai mult decât binevenite să-și deschidă birouri locale și să creeze locuri de muncă.

Frankfurt ar putea deveni centrul financiar al UE, după Brexit . Acolo se află deja sediul Băncii Centrale Europene și mai multe instituții majore de supraveghere, inclusiv Autoritatea Europeană a Asigurărilor.

BCE nu este singurul magnet. Există un număr mare de profesioniști, o infrastructură bună, proprietăți imobiliare disponibile la prețuri competitive și faptul că Frankfurtul este în Germania, cea mai mare economie a Uniunii Europene.

Frankfurtul este prezent deja pe scenă internațională datorită densității mari de instituții financiare. Până la sfârșitul lui 2015, aproape 200 de bănci, dintre care 80% nu sunt germane, aveau birouri la Frankfurt. Industria bancară are 62.500 de angajați în orașul din vestul Germaniei.