S&P a anuntat vineri seara ca a redus ratingul de credit al Statelor Unite de la AAA la AA+, decizie fara precedent, criticata dur de guvernul american.

Agentia si-a motivat decizia acuzand temeri privind incapacitatea Washingtonului de a reduce deficitul bugetar cu cel putin 4.000 miliarde de dolari pe termen lung, pentru a readuce datoria de stat sub control.

Dupa o disputa dura la Washington intre Partidul Democrat si cel Republican, Congresul si Casa Alba au negociat un acord de reducere a deficitului bugetar cu 2.100 miliarde de dolari in urmatorii 10 ani, considerat insuficient de catre S&P.

Barack Obama considera ca SUA va fi intotdeauna o tara cu rating AAA, insa trebuie sa-si rezolve problemele fiscale si sa creasca impozitele aplicate oamenilor de afaceri bogati pentru a putea scadea deficitul statului. El a mai afirmat ca, in urmatoarele saptamani, va face propriile propuneri pentru reducerea acestui deficit.

In plus, Obama a cerut membrilor Congresului sa reduca impozitele pe salarii si sa prelungeasca beneficiile acordate somerilor.

Puterea celor trei. Ce sunt agentiile de rating si de ce economia intregii lumi depinde de ele