Varianta "Yes we can!". Obama comenteaza, pentru prima data, scaderea ratingului tarii: Problemele economice ale SUA "pot fi rezolvate"
Situatia fiscala a Statelor Unite este mai rea decat a zonei euro si continua sa se agraveze, considera economistul-sef al grupului britanic HSBC, Stephen King, citat de CNBC. In acelasi timp, luni, presedintele Barack Obama a comentat, pentru prima data, scaderea ratingului SUA. El spune ca evenimente, precum caderea burselor, nu pot fi controlate de nimeni, dar problemele economice ale tarii pot fi rezolvate, potrivit Marketwatch.
Barack Obama considera ca SUA va fi intotdeauna o tara cu rating AAA, insa trebuie sa-si rezolve problemele fiscale si sa creasca impozitele aplicate oamenilor de afaceri bogati pentru a putea scadea deficitul statului. El a mai afirmat ca, in urmatoarele saptamani, va face propriile propuneri pentru reducerea acestui deficit.
In plus, Obama a cerut membrilor Congresului sa reduca impozitele pe salarii si sa prelungeasca beneficiile acordate somerilor.
Criza din SUA vs. cea din zona euro
Deficitul federal, statal si local al Statelor Unite, a ajuns anul trecut la 10,6% din PIB, de la 2,9% in 2007, in timp ce indatorarea a urcat in acelasi interval de la 62% la 93% din PIB.
Pentru zona euro, deficitul mediu este de 6% din PIB, iar indatorarea apropiata de nivelul SUA, insa situatia nu este nici pe departe la fel de grava si nici nu se inrautateste in acelasi ritm, a spus King. "Retrogradarea de catre Standard&Poor's confirma doar ce stia toata lumea. Semnificatia este, insa, foarte importanta", a scris King intr-o nota de cercetare.
Chiar si inainte de dezbaterile privind plafonul de indatorare, SUA se aflau pe o traiectorie fiscala nesustenabila. Imbatranirea populatiei si obligatiile considerabile in privinta asigurarilor sociale indicau necesitatea unei majorari masive a taxelor sau reducerea draconica a cheltuielilori, mai arata analistul.
Retrogradarea ratingului de tara al SUA pune presiune pe politicieni, considera Jan Poser, economist sef la compania Sarasin din Elvetia. "Cea mai importanta consecinta a retrogradarii SUA este faptul ca politicienii sunt cu spatele la perete. Sunt obligati sa faca economii", a scris Poser intr-o nota de cercetare.
Nevoia de a reduce cheltuielile va diminua importanta politicilor fiscale destinate prevenirii unei noi recesiuni, a avertizat el, iar investitorii vor fi foarte atenti la noi date macroeconomice.
Citeste si
Tinerii fermieri se inghesuie sa ia bani de la stat. Au fost depuse 4.000 de dosare