"Ne luam foarte in serios responsabilitatile si daca la sfarsitul analizei noastre comitetul trage concluzia ca un rating nu este acolo unde consideram ca ar trebui sa fie este de datoria noastra sa luam aceasta decizie", a afirmat Beers intr-un interviu pentru Reuters, preluat de Mediafax.

S&P a redus ratingul SUA, de la AAA la AA+, manifestand temeri privind deficitul bugetar si datoria de stat. Decizia ar putea creste costurile de imprumut pentru guvernul american, companii si consumatori.

Lovitura fara precedent pentru cea mai mare economie a lumii. S&P a retragradat ratingul de top al SUA. Administratia Obama se revolta

Beers a admis ca decizia S&P a fost influentata in mare masura de schimbarea "dinamicii politice" de la Washington, care a "impiedicat membrii Congresului sa ajunga la un plan mai comprehensiv de reducere a deficitului bugetar".

Intr-un comunicat transmis dupa anuntarea deciziei de reducere a ratingului, S&P a confirmat ca si-a schimbat estimarile economice in urma unor discutii cu Trezoreria, insa sustine ca aceasta situatie nu a influentat decizia de reducere a ratingului.

Puterea celor trei. Ce sunt agentiile de rating si de ce economia intregii lumi depinde de ele

Folosind estimarile preferate de Trezorerie privind ritmul de crestere a cheltuielilor discretionare, S&P a revizuit estimarea initiala privind datoria guvernamentala generala pentru urmatorii zece ani, la 20.100 miliarde de dolari, de la 22.100 miliarde de dolari.

S&P noteaza ca ambele estimari se bazeaza pe scenarii fiscale furnizate de Congressional Budget Office, o institutie neinfluentata politic.