Six a aratat la o conferinta de afaceri din Tel Aviv ca acordul liderilor Uniunii Europene de saptamana trecuta privind integrarea fiscala este un important pas inainte, dar insuficient.

S&P a avertizat saptamana trecuta ca ar putea retrograda ratingurile a 15 tari din zona euro, dintre care sase care au calificativul maxim "AAA".

Agentia are nevoie de obicei de trei luni pentru a lua o astfel de masura, dar a anuntat ca in acest caz ar putea actiona mai repede.

"Probabil este nevoie de un nou soc inainte ca toata lumea din zona euro sa citeasca aceeasi pagina, de exemplu ca o banca mare din Germania sa aiba dificultati reale pe piata, ceea de este o posibilitate reala pe termen scurt", a afirmat Six.

Astfel, va fi recunoscut faptul ca "toata lumea este in aceeasi barca si chiar si institutiile bancare din Germania pot fi afectate", a adaugat el.

Statele UE, cu exceptia Marii Britanii, au convenit vineri sa continue si sa aprofundeze integrarea europeana.

Pe pietele financiare exista insa incertitudini cu privire la necesitatea unor alte masuri decisive pentru rezolvarea crizei care a inceput in Grecia si s-a extins in Portugalia, Irlanda, Italia si Spania, iar acum ameninta Franta si chiar si Germania.

Six a aratat ca avertismentul S&P privind posibila retrogradare a ratingurilor statelor din zona euro a avut rolul sa dea un semnal puternic ca acestea sunt expuse anul viitor unor riscuri majore de recesiune si de criza a creditelor.