Moody's: "Sistemul bancar romanesc risca sa fie grav afectat de criza din Europa"
Sistemul bancar din Romania risca sa fie grav afectat de criza datoriilor de stat din zona euro si de criza de finantare prin care trec bancile europene, care ar putea conduce la scaderea creditarii, deteriorarea calitatii activelor, cresterea pierderilor si presiuni pe capital, potrivit Moody's.
"Moody's considera ca criza va afecta sistemul bancar din Romania prin, 1, slabirea cererii pentru exporturi si incetinirea investitiilor straine directe, 2, nivelul ridicat de creditare in valuta din sistem, de peste 60% din soldul total al imprumuturilor si, 3, o potentiala slabire a angajamentului bancilor mama fata de operatiunile din tara. Aceste mecanisme de transmitere vor reduce probabil disponibilitatea finantarii, vor deteriora calitatea activelor, vor creste pierderile si vor exercita presiuni asupra capitalului, factori care, in consecinta, ar putea aplica presiuni tot mai puternice asupra ratingurilor de credit ale bancilor", se arata intr-o analiza a agentiei de evaluare financiara, citata de Mediafax.
Moody's anticipeaza ca deteriorarea conditiilor operationale va determina calitatea activelor sa scada, sau cel putin sa ramana sub presiuni semnificative.
Creditele neperformante urmeaza de asemenea sa creasca daca leul se va deprecia, din moment ce majoritatea debitorilor in valuta au venituri in moneda locala.
Riscul ca bancile mama din Europa de Vest sa-si reduca operatiunile din Romania este tot mai mare, situatie care ar afecta capitalul sistemului bancar local si ar opri cresterea creditarii. Situatia ar fi agravata si de dependenta ridicata a bancilor din Romania de finantarea de la grupurile mama, in special pentru creditele in valuta.
"Pe piata locala, bancile ar trebui sa-si realinieze modelele de afaceri, fapt care ar suprima profiturile, in contextul cresterii economice mai reduse si competitiei mai dure pe piata de credit si in privinta marjelor depozitelor", considera agentia de rating.
Cele mai mari banci locale sunt mai bine pozitionate decat rivalii mai mici pentru a se adapta noilor conditii dure de pe piata. Bancile mai mici risca sa piarda cota de piata pe anumite segmente, cu impact asupra profitabilitatii.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: