"Situatia geopolitica tensionata dintre Rusia si Ucraina ar putea provoca iesiri suplimentare semnificative din economia rusa a unor capitaluri atat straine, cat si nationale, si ar putea fragiliza perspectivele deja slabe de crestere", a anuntat agentia intr-un comunicat.

Ea si-a anuntat decizia in contextul in care tensiunile continua sa creasca in privinta situatiei din Ucraina, iar Moscova a fost amenintata joi de catre Washington cu noi sanctiuni.

S&P avertizeaza ca ar putea scadea din nou ratingul tarii, in cazul in care Rusiei ii vor fi aplicate "sanctiuni mai severe".

De asemenea, agentia ar putea face acelasi lucru daca percepe "riscuri sporite pentru solvabilitatea Rusiei, din cauza unei cresteri economice mai slabe decat cea prevazuta".

Standard & Poor's noteaza ca cresterea economica rusa a atins 1,3 in 2013, "cel mai scazut nivel inregistrat din 1999" incoace. "Daca tensiunile geropolitice nu se atenueaza in 2014, exista un risc important ca cresterea economica sa scada la sun un procent", avertizeaza S&P.