In perioada de apogeu a Razboiului Rece, pozitia neutra a Austriei a dat mana libera bancherilor sa joace de ambele parti ale Cortinei de Fier, Viena devenind astfel un centru pentru comertul pe axa Est-Vest, dar si o zona de interes pentru intrigi politice si o tinta pentru serviciile de spionaj. 

Ministrul austriac al Finantelor, Michael Spindelegger, a declarat miercuri ca efectul economic al noilor sanctiuni impotriva Rusiei asupra Austriei "nu va fi unul neglijabil", potrivit Bloomberg. 

"A devenit o problema. Criza din Ucraina deranjeaza mai ales pentru ca a aparut intr-o perioada in care investitorii incepusera sa vada efecte pozitive in regiune. Acum, incertitudinea este din nou la putere", comenteaza, pentru Bloomberg, Klaus Requat, directorul biroului de investment banking la Meinl Bank, Viena. 

Afacerile Austriei cu vecinii din Est au inflorit dupa destramarea Uniunii Sovietice, bancile vieneze deschizand sucursale la Moscova si Kiev, in timp ce rusi si ucraineni bogati au cautat siguranta in trezoreriile si piata imobiliara de la Viena. 

Agentia de rating Fitch estimeaza, intr-un raport recent, ca bancile austriece au cea mai ridicata expunere pe Rusia, estimata la 38 miliarde euro (52 miliarde de dolari). 

Tensiunile dintre UE si Rusia genereaza deja unde de soc in industria de private banking de la Viena, a declarat pentru Bloomberg Matthias Albert, membru in consiliul director al Bank Gutmann. 

"Orice criza politica este insotita de miscari de capital, deoarece nimeni nu stie cand ar putea fi impuse restrictii asupra circulatiei capitalului. Investitorii actioneaza mai putin previzibil in vremuri de incertitudine". a afirmat bancherul austriac. 

Gravitatea costului financiar al sanctiunilor impotriva Rusiei pentru bancile si companiile austriece nu poate fi inca masurata.  La Meinl Bank, clientii ucraineni si rusi cer maturitati semnificativ mai scurte si o lichiditate mai ridicata, a afirmat directorul general al bancii, Peter Weinzierl, intr-un interviu acordat Bloomberg. El a adaugat ca unele produse financiare imobiliare si destinate domeniului energiei au devenit mai dificil de vandut. 

"Trebuie sa ne dam seama ca am fi afectati ca tara care are legaturi comerciale cu Rusia, unde companiile austriece sunt investitori activi", a afirmat miercuri, dupa sedinta de guvern, ministrul de Finante Sprindelegger.

Cancelarul Werner Faymann a avertizat ca acest conflict nu ar trebui "atatat" cu noi sanctiuni, pozitie divergenta fata de discursurile Washingtonului, Bruxellesului si Berlinului. 

Mentinerea relatiilor cu "straini bogati" este de importanta cruciala pentru piata imobiliara din Viena, comenteaza pentru Bloomberg Richard Buxbaum, seful departamentului rezidential la casa de brokeraj Otto Immobilien.  "O cere suficienta din partea investitorilor straini va fi importanta pentru zona superioara de pret", a afirmat el.

Banca centrala a Austriei a avertizat in ianuarie ca locuintele din Viena sunt supraevaluate cu 21%, dupa ce preturile s-au dublat in ultimii 10 ani.