Isarescu, despre conflictul Rusia-Ucraina: "Romania nu este expusa la riscuri economice semnificative"
Mugur Isarescu. Sursa foto: Mediafax
Cu exporturi limitate catre Rusia si Ucraina, o dependenta relativ redusa de gazele rusesti si fara legaturi directe intre sectorul bancar romanesc si institutiile financiare din cele doua tari, Romania nu este expusa la riscuri semnificative in contextul conflictului geopolitic recent.
Eventuale restrictii economice sau perturbarea schimburilor comerciale ar putea afecta exporturile Romaniei sau aprovizionarea cu gaze, insa riscurile generate de tensiunile Rusia-Ucraina in ceea ce priveste Romania "par gestionabile", potrivit prezentarii "Romania: Recent Macroeconomic & Banking System Developments" a guvernatorului BNR Mugur Isarescu, sustinuta saptamana trecuta la intalnirea grupului Ambasadorilor tarilor asiatice la invitatia ambasadorului Malaeziei, Dato'Nik Mustafa Kamal Nik Ahmad.
Exporturile Romaniei catre Rusia si Ucraina reprezinta numai 4,7% din exporturile totale, astfel ca o scadere de 10% a acestor schimburi ar reduce cu 0,16 puncte procentuale rata de crestere a Produsului Intern Brut, se spune in prezentare, scrie Mediafax.
Totodata, in timp ce gazele naturale importate provin exclusiv din Rusia, Romania acopera din productia interna, in medie, 80% din necesar. Anul trecut, doar 15% din gazul consumat a fost de import, Romania ocupand astfel locul al treilea in topul tarilor UE cu cea mai redusa dependenta de importuri de energie.
O blocare totala a importului de gaze nu ar avea efecte tangibile pana in perioada noiembrie - decembrie, potrivit prezentarii BNR.
Investitorii rusi au o prezenta semnificativa in Romania, fie direct, fie prin holdinguri inregistrate in alte state UE, insa nici una dintre companiile cu actionariat rus nu are "importanta sistemica", noteaza guvernatorul, facand referire la industria siderurgica (grupul rus TMK), metalurgia (Alro Slatina si Alor Oradea) sau sectorul rafinarii (LukOil, care detine rafinaria Petrotel Ploiesti).
Sectorul bancar romanesc nu are legaturi directe cu Rusia si Ucraina. Bancile din Romania nu au actionari rusi sau ucraineni, iar expunerile bancilor romanesti pe entitati din cele doua tari sunt "neglijabile", noteaza BNR.
Singurele vulnerabilitati ale sistemului bancar din Romania la criza geopolitica din tara vecina se refera la potentiale efecte de "revarsare", avand in vedere expunerea bancilor din Austria si Franta pe Rusia si Ucraina.
Solvabilitatea si lichiditatea confortabila din sistemul bancar romanesc ar trebui sa acopere astfel de riscuri, daca ele se vor materializa, arata BNR. Impactul tensiunilor din regiune asupra pietei de capital si pietei valutare a fost moderat pana in prezent si nu a avut efecte de durata, se mai arata in raport.
Din totalul exporturilor Romaniei catre Rusia, 59% reprezinta utilaje si echipamente de transport, 17% bunuri prelucrate, iar 13% produse chimice. Importurile Romaniei din Rusia sunt constituite aproape in totalitate din petrol, gaze si diverse produse din domeniul energiei si resurselor naturale.
Pe acelasi subiect: