In urmatoarele 18 luni, companiile rusesti vor avea la dispozitie lichiditati si profituri de circa 100 de miliarde de dolari, conform unei analize efectuate de Moody’s pentru 47 de companii, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Totodata, aproape toate cele 55 de companii evaluate de Fitch Ratings sunt bine pozitionate pentru a rezista pe o piata de obligatiuni blocata pe tot parcursul acestui an.

Bancile din Rusia au la dispozitie peste 20 de miliarde de dolari pentru imprumuturi, in conditiile in care tensiunile din Ucraina au determinat clientii sa isi transforme economiile din ruble in valuta, potrivit ZAO Raiffeisenbank.

"Lichiditatile companiilor rusesti, liniile de credit de la banci si fluxurile de capital sunt suficiente pentru ca acestea sa isi respecte obligatiile financiare", a declarat Denis Perevezentsev, analist la Moody’s.

Din luna februarie, companiile rusesti nu au efectuat nicio vanzare de obligatiuni, dupa ce presedintele Vladimir Putin a anexat Crimeea, iar tensiunile din estul Ucrainei s-au amplificat.

Ministerul ucrainean de Interne a anuntat ca trei persoane si-au pierdut viata duminica in ciocnirile din Sloviansk, din estul Ucrainei, dintre nationalistii prorusi si fortele ucrainene de ordine, cele doua parti acuzandu-se una pe alta.

Violentele au amplificat scepticismul ca Ucraina, Statele Unite si Uniunea Europeana se vor putea folosi de acordul de la Geneva din 17 aprilie pentru a-l determina pe Putin sa reduca tensiunile din regiune, in care acesta sustine ca nu are niciun amestec.

Analiza Moody’s referitoare la companiile din Rusia depinde de neaplicarea unor noi sanctiuni occidentale impotriva Rusiei, a precizat agentia.