Rusia vinde 20% din gigantul energetic Rosneft, pentru a-si finanta deficitul bugetar. Economia, afectata de sanctiunile internationale si scaderea pretului petrolului
Vladimir Putin
Rusia va vinde 19,5% din Rosneft utilizand pretul actiunilor companiei din 11 octombrie, ceea ce evalueaza participatia la 748,3 miliarde de ruble (11,75 miliarde de dolari), a anuntat luni ministrul Economiei, Alexei Ulyukayev, transmite Reuters.
Castigurile obtinute in urma privatizarii ar trebui sa ajunga la buget pana la sfarsitul acestui an, prin intermediul dividendelor de la holdingul de stat Rosneftegaz, actionar al Rosneft, a adaugat oficialul rus, potrivit Agerpres.
Guvernul de la Moscova a publicat luni ordinul ce prevede vanzarea unei participatii de 19,5% la Rosneft, cel mai mare producator de petrol din lume in functie de volumul productiei, tranzactia urmand sa fie finalizata pana in 5 decembrie.
Grupul petrolier rus Lukoil, prezent si pe piata din Romania, a anuntat luna trecuta ca nu va lua parte la procedurile de privatizare a unui pachet de 19,5% din actiunile rivalului Rosneft.
Planul de dezvoltare economica a Rusiei in 2016 prevede privatizarea partiala a unor active de stat pentru a sustine veniturile bugetare, care au avut de suferit de pe urma scaderii pretului petrolului. Companiile de petrol si gaze Rosneft si Bashneft, producatorul de diamante ALROSA, banca VTB si compania de shipping Sovcomflot se numara printre companiile care vor fi partial privatizate.
In programul sau de privatizari pe 2016, Guvernul rus a inclus si vanzarea unui pachet de 19,5% din actiunile Rosneft si a unui pachet majoritar de 50,075% din actiunile Bashneft, pentru a acoperi deficitul bugetar provocat de scaderea pretului la petrol si de sanctiunile occidentale.
Recent, Rusia a obtinut 52,2 miliarde de ruble din vanzarea unei participatii de 10,9% in grupul minier Alrosa.
Pe acelasi subiect: