"Rosneft nu are nevoie sa schimbe bani in piata pentru a-si plati datoriile, deoarece genereaza suficiente venituri in valuta", a declarat Igor Sechin, directorul general al grupului cu capital majoritar de stat. 

Seful gigantului petrolier a infirmat speculatiile potrivit carora Rosneft a inceput sa schimbe ruble in dolari pentru plata datoriilor. 

Potrivit acestuia, Rosneft ar putea primi un ajutor financiar de la Fondului National de Bunastare, sumele urmand sa fie folosite pentru investitii in sectorul petrolier rus. 

Rosneft, grav afectata de sanctiunile economice impuse Rusiei si de scaderea cotatiilor petroliere, a acumulat datorii uriase in urma achizitiei de anul trecut a companiei TNK-BP pentru 55 de miliarde dolari, tranzactie menita sa impulsioneze transformarea Rosneft in cea mai mare companie petroliera listata la nivel mondial. 

Grupul, la care statul rus detine o participatie de 70%, datoreaza bancilor si detinatorilor de obligatiuni circa 60 de miliarde de dolari, fiind cea mai indatorata companie raportat la profituri dintre marii producatori de petrol, cu exceptia Petroleo Brasileiro din Brazilia.  Rosneft a rambursat anul acesta datorii in valoare totala de 24 miliarde de dolari, o noua plata, in valoare de 7,1 miliarde de dolari, fiind programata pentru 13 februarie, potrivit grupului. 

Calculele Bloomberg arata ca Rosneft trebuie sa plateasca datorii cumulate de 19 miliarde de dolari in 2015.