"Nu am discutat despre pretul gazelor cu domnul Porosenko, dar stiu ca Gazprom si partenerul ucrainean se apropie de un acord definitiv. Nu excludem posibilitatea de a face un pas spre ucraineni, de a-i sustine daca platesc datoriile", a spus Putin.

Gigantul rus Gazprom a anuntat, la inceputul saptamanii, ca a amanat pana la 9 iunie trecerea la sistemul de plata in avans pentru livrarile de gaze naturale catre Ucraina, confirmand ca a primit o plata in valoare de 786 de milioane de dolari din partea Kievului.

"Ucraina a platit prima transa a datoriei la gaze. Astazi (luni), 786 de milioane de dolari (577 de milioane de euro) au fost virate in contul Gazprom. Salutam inceperea reglarii datoriei de catre Ucraina si amanam trecerea la sistemul de preplata la 9 iunie", declara atunci Aleksei Miller, CEO-ul Gazprom.

Rusia a amenintat ca trece la un sistem de plata in avans inca de marti pentru livrarea gazelor naturale catre Ucraina - deci o amenintare cu intreruperea aprovizionarii - daca Kievul nu incepe sa-si plateasca datoria la gaze naturale.

Gazprom reclama acum "rambursarea in totalitate a datoriei in contul gazelor naturale livrate pana la 1 aprilie, adica 2,237 miliarde de dolari".

Grupul rus asteapta, de asemenea, "progrese in plata pentru aprilie si mai". "Plata pentru mai trebuie sa fie facuta pana la 9 iunie", a avertizat Miller.

Autoritatile de la Kiev au anuntat, cu trei zile inainte de expiarea ultimatumului dat de Gazpom, ca au efectuat o prima plata, care corespunde facturii la gaze pentru lunile februarie si martie, la finalul unor negocieri, la Berlin, cu ministrul rus al Energiei Aleksandr Novak, omologul sau ucrainean Iuri Prodan si conducatorii Gazprom si Naftogaz, compania ucraineana de gaze naturale.

Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a promis, saptamana trecuta, rambursarea in decurs de zece zile a datoriei la gaze naturale catre Rusia daca cele doua tari se pun de acord asupra termenilor unui nou contract. Gazprom a stabilit un pret la un nivel fara echivalent in Europa dupa instalarea la putere la Kiev a pro occidentalilor si pe care autoritatile ucrainene il refuza in mod categoric.