"Ucraina a platit prima transa a datoriei la gaze. Astazi (luni), 786 de milioane de dolari (577 de milioane de euro) au fost virate in contul Gazprom", a declarat, citat intr-un comunicat, Aleksei Miller, CEO-ul Gazprom. 

"Salutam inceperea reglarii datoriei de catre Ucraina si amanam trecerea la sistemul de preplata la 9 iunie", a adaugat el. 

Rusia a amenintat ca trece la un sistem de plata in avans inca de marti pentru livrarea gazelor naturale catre Ucraina - deci o amenintare cu intreruperea aprovizionarii - daca Kievul nu incepe sa-si plateasca datoria la gaze naturale. 

Gazprom reclama acum "rambursarea in totalitate a datoriei in contul gazelor naturale livrate pana la 1 aprilie, adica 2,237 miliarde de dolari, dintre care o parte a fost platita astazi (luni)"

Grupul rus asteapta, de asemenea, "progrese in plata pentru aprilie si mai". 

"Plata pentru mai trebuie sa fie facuta pana la 9 iunie", a avertizat Miller. 

Autoritatile de la Kiev au anuntat vineri ca au efectuat o prima plata, care corespunde facturii la gaze pentru lunile februarie si martie, la finalul unor negocieri, la Berlin, cu ministrul rus al Energiei Aleksandr Novak, omologul sau ucrainean Iuri Prodan si conducatorii Gazprom si Naftogaz, compania ucraineana de gaze naturale. 

Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a promis duminica Ucrainei rambursarea in decurs de zece zile a datoriei la gaze naturale catre Rusia daca cele doua tari se pun de acord asupra termenilor unui nou contract. 

Discutii urmeaza sa aiba loc la Bruxelles asupra pretului gazelor naturale, stabilit la un nivel fara echivalent in Europa dupa instalarea la putere a pro occidentalilor si pe care autoritatile ucrainene il refuza in mod categoric.