“Am trimis partenerilor nostri din Ucraina factura pe luna iunie. Termenul limita de plata este 2 iunie. Daca nu se face transferul de bani pana la acea data, livrarile de gaze catre Ucraina vor fi restrictionate din 3 iunie, incepand cu ora 10.00 AM”, a spus Miller.

Potrivit acestuia, in luna mai, Gazprom a livrat catre Ucraina 3,5 miliarde de metri cubi de gaze, pentru care Kievul trebuie sa plateasca in jur de 1,7 miliarde de dolari.

Totodata, datoria Ucrainei catre Gazprom ar putea ajunge la 5,2 miliarde de dolari, pana pe 7 iunie, a mai spus Miller.

“Datoria Ucrainei pentru gazele rusesti s-ar putea ridica la 5,2 miliarde de dolari, pana pe 7 iunie. A mai ramas putin timp. Vom avea discutii, vineri, la Berlin, la care vom participa eu si ministrul energiei Alexander Valentinovici, reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Ucrainei”, a mai spus seful Gazprom.

Presedintele Vladimir Putin a spus, totodata, ca spera ca Rusia sa nu fie nevoita sa introduca platag in avans pentru livrarile de gaze in Ucraina. In opinia acestuia, pozitia Rusiei fata de Ucraina “nu este doar una de partener, dar si de prietenie”.

Totodata, Putin i-a spus premierului Dmitri Medvedev sa stabileasca in ce conditii se va face livrarea de gaze catre Ucraina in viitor, daca Kievul isi va plati datoriile.

“Daca partenerii nostri isi respecta indatoririle asa cum ne-am inteles si isi platesc datoriile, guvernul Rusiei trebuie sa decida cum se va desfasura colaborarea noastra in viitor, in ceea ce priveste livrarile de gaze”, a mai spus presedintele rus.

Gazprom cere Ucrainei 3,51 de miliarde de dolari pentru gazele livrate in 2013 si in primele patru luni ale acestui an. Grupul rus a majorat in aprilie pretul gazelor livrate Ucrainei cu 81%, la 485 de dolari pentru o mie de metri cubi, mai mult decat pentru orice tara din UE.

Potrivit Gas Infrastructure Europe, facilitatile ucrainene de stocare contineau la inceputul lunii mai 8,5 miliarde de metri cubi de gaze, mai putin de jumatate din cantitatea necesara la inceputul iernii.

In discutiile trilaterale dintre Ucraina, UE si Rusia care au avut loc pe 2 mai la Varsovia, autoritatile ucrainene au refuzat sa dezvaluie informatii privind stocurile de gaze.