Companiile petroliere Gazprom, Rosneft si Zarubezhneft, precum si firmele din domeniul mineritului de diamante Alrosa and Kristall au primit deja instructiuni in acest sens. 

"Aceste companii trebuie sa trimita Bancii Nationale rapoarte saptamanale privind nivelul activului net in valuta", anunta guvernul. 

Analistii au estimat inca de la jumatatea lunii ca autoritatile ruse ar putea lua masuri pentru limitarea fluxurilor de capital ale companiilor mari, dupa ce banca centrala a esuat sa stopeze declinul rublei, care s-a depreciat in aceasta luna la minimul istoric de 80,1 unitati fata de dolar in ciuda unei majorari a dobanzii cheie cu 6,5 puncte procentuale, la 17%. 

La numai o zi dupa decizia de politica monetara, institutia a anuntat un set de noi masuri pentru sprijinirea pietei financiar-bancare, actiune care a atenuat partial presiunea pe moneda nationala. 

Rubla a scazut anul acesta cu circa 40% fata de dolar, ca urmare a tensiunilor cu Ucraina, a scaderii pretului petrolului si a sanctiunilor economice impuse de statele din Vest.  Marti dupa amiaza, moneda rusa se tranzactiona la 54,9582 unitati fata de dolar, in urcare cu 1,24% fata de inchiderea de luni.