Apple a suspendat vanzarile online in Rusia, din cauza fluctuatiilor "extreme" ale rublei, intrucat preturile trebuie revizuite, dupa ce moneda rusa a scazut cu 19% fata de dolar pe parcursul sedintei de marti, relateaza Bloomberg. 

"Magazinul nostru online din Rusia nu poate fi accesat momentan, intrucat trebuie sa revizuim preturile", a declarat unul dintre purtatorii de cuvant ai Apple.

Moneda rusa a scazut pe parcusul sedintei marti cu 19%, pana la 80,1 unitati fata de dolar, cel mai mare declin din 1998, cand Rusia a intrat in incapacitate de plata a datoriilor in moneda locala, dupa ce banca centrala a crescut dobanda cheie cu 6,5 puncte procentuale, la 17%.  In acelasi timp, randamentele obligatiunilor la 10 ani au urcat cu 3,17 puncte procentuale, la nivelul record de 16,4%. 

"Orice castigi acolo (in Rusia) acum in ruble se intoarce in dolari sau euro la rate foarte joase. Concluzia este ca cei care vand produse in domeniul tehnologiei ar trebui sa se retraga din Rusia, asa cum a facut Apple", a afirmat Andrew Bartels, analist la Forrester Research. 

In noiembrie, Apple a crescut preturile telefoanelor iPhone vandute in Rusia cu 25%, din cauza devalorizarii rublei.  Apple, cel mai mare furnizor de smartphone-uri in Rusia in functie de venituri, a inregistrat in primele noua luni vanzari de 1,32 de miliarde de dolari pe acest segment.  In 2013, vanzarile de iPhone-uri s-au dublat fata de anul trecut, ajungand la 1,57 de milioane de unitati. La nivel global, Apple a livrat anul trecut 153,4 milioane de iPhone-uri, potrivit firmei de cercetare IDC.