Institutia a anuntat ca reduce semnificativ sprijinul pentru rubla, urmand sa cheltuiasca pana la 350 de milioane de dolari pe zi cu interventiile pe piata valutara. Pana acum nu exista o limita a acestora, iar banca a vandut pana la 2,5 miliarde de dolari pe zi, in ultimele saptamani, pentru sustinerea monedei. 

Economistul sef pentru piete emergente al Capital Economics, Neil Shearing, a declarat ca aceasta schimbare este echivalenta cu trecerea la flotarea libera a rublei. 

Banca Rusiei intentiona initial sa treaca la flotarea libera pana la sfarsitul acestui an, dar depreciarea puternica a monedei, provocata de scaderea preturilor petrolului si sanctiunile occidentale impotriva Rusiei, au obligat institutia sa devanseze masura. 

Analistii considera ca decizia elimina temerile ca Moscova ar putea recurge la controlul rublei pentru a preveni deprecierea rapida a monedei.

Rubla s-a depreciat cu aproape 25% de la jumatatea acestui an. In general, economistii si analistii din Rusia afirma ca devalorizarea nu afecteaza economia, intrucat contribuie la compensarea impactului bugetar al reducerii preturilor petrolului. Scaderea puternica a rublei din ultima luna a provocat insa temeri legate de un atac speculativ asupra monedei. 

La sfarsitul saptamanii trecute, banca centrala a decis majorarea dobanzii de politica monetara cu 1,5 puncte procentuale, la 9,5%, dar chiar si aceasta masura nu a oprit deprecierea rublei. 

Anuntul bancii centrale, referitor la limitarea interventiilor, a provocat miercuri un declin de 2,6% al rublei, la un minim de 44,96 pentru un dolar. Ulterior, declinul rublei s-a atenuat la 1,77%.

ContiWinterContact TS 850, desemnate cele mai bune anvelope de iarna