Risipa greceasca: 40% dintre tineri sunt someri. Parlamentarii beneficieaza de mai multe facilitati decat ministrii germani
Saptamana trecuta, Grecia se afla pe marginea prapastiei. Doar ajutorul la limita dat de oficialii europeni a salvat tara de la agonia fiscala. In plus, statul intra acum in al patrulea an de recesiune, insa risipa banilor continua. Tinerii sunt in continuare someri, iar fiecare membru al Parlamentului are, inca, dreptul la o masina oficiala, lucru neobisnuit chiar si pentru ministrii cabinetului german, scrie Financial Times.
Fara imprumutul de urgenta de la UE si FMI, in valoare de 109 miliarde de dolari, si cele 50 de miliarde de dolari de la creditori privati, Grecia ar fi intrat in incapacitate de plata. In plus, in cateva luni, statul nu ar mai avut bani sa plateasca pensiile, iar sistemul financiar s-ar fi prabusit.
Frica de colaps financiar a mai trecut, insa grecii de rand nu au depasit aceasta perioada de incertitudine sociala si economica. Rata somajului a ajuns la 15,8%, iar cea in randul tinerilor la un nivel ingrijorator - de 40%. Tara intra in al patrulea an de recesiune, salariile au fost taiate, taxele crescute, multe afaceri s-au inchis, iar creditarea este inghetata.
Insa, toti grecii sunt de acord ca au nevoie si de o schimbare politica. Elitele Greciei spun ca sistemul politic este corupt si disfunctional, functionand dupa principiul - cei care au relatii sus-puse sunt favorizati.
Risipa elena
In ciuda adoptarii unui pachet de austeritate, cheltuielile publice au crescut in ultimul an, in mare parte din cauza platii ajutoarelor de somaj. Mai mult, Guvernul a aratat securea decat sa o foloseasca. Nu mai mira pe nimeni ca salariatii de la stat nu au fost disponibilizati, ci doar le-au fost oferite salarii mai mici sau slujbe in cadrul bancilor. Toti membrii Parlamentului au la dispozitie masini oficiale, un privilegiu pe care nu il au nici macar ministrii germani.
In plus, si studentii greci sunt favorizati. Nu platesc pentru studii, in timp ce britanicii achita 15.000 de dolari, anual, pentru taxa de scolarizare aici. Iar timpul pe care il petrec studentii greci in facultate ajunge si la 7 ani.
Sponsorul UE
In ultimii 30 de ani, Uniunea Europeana a "turnat" bani peste bani in malaxorul financiar grecesc. Statul elen a primit miliarde de dolari prin granturi pentru agricultura si infrastructura. Insa, banii au fost manevrati de autoritatile publice si de partide, care au folosit banii dupa bunul plac. Chiar si asa, UE a mai plusat cu alte 17 miliarde de euro pentru a ajuta Grecia sa prinda puteri. Asa ca nu este mirare faptul ca tarile nordice sunt nemultumite de aceasta masura.
Toti oficialii stiu ca tara nu poate continua sa treaca dintr-un plan de salvare in altul. Are nevoie de profunde schimbari politice, mai scrie Financial Times. In primul rand trebuie eradicata coruptia in randul inaltilor oficiali si a oamenilor de afaceri. Agentiile care colecteaza taxe trebuie sa treaca printr-un amplu proces de restructurare, iar sefii corupti sa fie inlocuiti cu manageri privati. In al treilea rand, fondurile europene trebuie cheltuite eficient. Si nu in ultimul rand, taxele trebuie reduse. Insa, taxe mai mici, dar care sunt si platite inseamna ca sistemul ar fi mai eficient decat unul disfunctional.
Grecia nu este singurul stat european care se confrunta cu astfel de probleme. Italia are si ea probleme cu o datorie publica, ce continua sa creasca si cu un sistem corupt si clientar.
Citeste si:
Cuvintele "obscene" care schimba regulile jocului financiar in SUA. Obama nu vrea sa le rosteasca
Bogatii redeseneaza harta destinatiilor de vacanta. Noua atractie a miliardarilor