Agentia noteaza, intr-un comunicat transmis astazi, ca perspectiva ratingului Greciei este una dinamica, calificativul tarii si al titlurilor emise de guvern urmand sa fie reevaluat dupa finalizarea programelor de schimburi de obligatiuni prin care creditorii privati vor participa la "bailout".

"Programul anuntat de UE si de Institutul pentru Finante Internationale, care reprezinta marile institutii financiare, implica o probabilitate de 100% a unui schimb (de obligatiuni) de urgenta, si implicit a intrarii in default (incapacitate de plata - n.r.)", apreciaza Moody's.

Pachetul de finantare convenit de liderii europeni pentru Grecia consta in imprumuturi de 109 miliarde euro de la guvernele zonei euro si FMI pana in 2014, la care se va adauga o contributie de 50 miliarde euro din partea creditorilor privati, prin schimburi de obligatiuni si rascumpararea titlurilor in vederea reducerii datoriilor statului.

Sambata, seful diviziei de ratinguri suverane a Fitch, David Riley, declara intr-un interviu pentru Reuters ca statul elen s-ar putea afla in situatia de "default limitat" pentru o perioada de numai cateva zile, daca reuseste sa administreze eficient un schimb de obligatiuni.

Statutul de "default" va deveni efectiv odata ce Grecia va anunta ca a intrunit necesarul de participare pentru un schimb de obligatiuni si va fi ridicat dupa ce noile titluri vor fi emise si transferate investitorilor. "Trebuie sa vedem cum va arata indatorarea Greciei dupa aceste masuri", a spus Riley.

Pe 13 iulie, Fitch a retrogradat ratingul Greciei pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala cu trei trepte, de la nivelul "B+" la "CCC" din cauza lipsei unui nou program credibil de sustinere financiara internationala.

Retrogradarea a avut loc dupa ce Fitch a pus sub supraveghere calificativele Greciei, pe 20 mai. Agentia de rating a anuntat atunci ca va incheia procesul de analiza dupa finalizarea de catre FMI a celei de-a patra evaluari a programului economic aplicat de Grecia si ca, in absenta unui nou program de sustinere financiara, finantat de UE si FMI, ratingul Greciei ar putea fi retrogradat la "CCC".

Citeste si:

Grecia, salvata de UE. Urmeaza ruleta ruseasca sau cea belgiana?

Investitori: "Nimeni nu stie ce se va intampla, nimeni nu stie ce sa faca". Presedintele Obama vorbeste despre un posibil default al SUA