"Va fi sprijinita calitatea garantiilor pentru a permite folosirea acestora in continuare de catre bancile din Grecia pentru acces la sistemul de operatiuni cu lichiditati Eurosystem", scrie in comunicat.

In plus, Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara, fondul de salavare al statelor cu probleme financiare din zona euro, va pune la dispozitia Greciei imprumuturi pe termen lung la dobanzi mai mici.

Dobanzile vor fi coborate la circa 3,5%, iar maturitatea finantarilor va fi extinsa de la 7,5 ani la minim 15 ani si maxim 30 de ani.

"Vom furniza resurse adecvate pentru a recapitaliza bancile elene in caz de nevoie", se mai specifica in document.

Liderii zonei euro au cazut de acord sa ofere statului elen un al doilea pachet financiar in valoare de 109 miliarde de euro, suma incluzand o contributie de 37 miliarde de euro din partea sectorului privat, potrivit Reuters.

Intelegerea liderilor europeni, cu implicarea sectorului privat, este o victorie pentru cancelarul german Angela Merkel, noteaza cotidianul britanic Financial Times, insa aceasta victorie va conduce aproape sigur la prima intrare in incapacitate de plata in privinta unor obligatiuni din zona euro.

Reducerea dobanzilor la aproximativ 3,5%, cu 1-2 puncte procentuale sub nivelurile actuale, precum si extinderea perioadei de rambursare a imprumuturilor vizeaza toate cele trei tari care beneficiaza in prezent de pachete de ajutor financiar, respectiv Grecia, Irlanda si Portugalia, au sustinut oficialii europeni.

In plus, liderii zonei euro au acordat Facilitatii Europene pentru Stabilitate Financiara, cu fonduri de 440 miliarde de euro, noi atributii pentru a ajuta statele care nu sunt cuprinse in prezent in programe de ajutor extern. Aceste atributii includ acordarea de linii preventive de credit si recapitalizarea bancilor cu probleme din zona euro. Aceste schimbari sunt echivalente cu infiintarea unui Fond Monetar European, a spus presedintele francez Nicolas Sarkozy.

Presedintele francez a confirmat ca investorii privati vor preschimba voluntar datorii pe termen scurt ale statului elen pentru titluri pe perioada de 30 de ani cu dobanda de 4,5%. O astfel de masura ar reduce datoria publica a Greciei raportata la PIB cu 12 puncte procentuale.

Totodata, Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara va putea cumpara obligatiuni de pe pietele primare si secundare. Cea de-a doua varianta va fi probabil restrictionata strict si la discretia Bancii Centrale Europene.

Fondul european ar putea fi folosit pentru un program de schimburi de obligatiuni, pentru a incuraja detinatorii de titluri elene cu scadenta in urmatorii opt ani sa le schimbe cu unele cu maturitate de pana la 30 de ani.

Citeste si:

Grecia, Irlanda si Portugalia primesc noi imprumuturi, cu dobanda mai mica si perioada de rambursare dubla FOTO

Ce inseamna intrarea temporara a Greciei in incapacitate de plata