Rezerva Federală a menţinut dobânda de referinţă aproape de zero, pentru a sprijini redresarea economică în contextul pandemiei
Jerome Powell, Fed
Rezerva Federală a SUA (Fed) a menţinut joi dobânda de referinţă aproape de zero, o decizie aşteptată de analişti, şi s-a angajat să facă tot ceea ce este necesar în următoarele luni pentru a susţine redresarea economiei, ameninţată de pandemie.
"Activitatea economică şi piaţa forţei de muncă continuă să se redreseze, dar rămân mult sub nivelul lor de la începutul anului. Condiţiile financiare rămân favorabile, fluxul de credite către gospodării şi companii rămâne pozitiv", a apreciat într-un comunicat Comitetul Federal pentru Pieţe Deschise (FOMC).
Oficialii Fed au decis să menţină dobânda de politică monetară la un interval cuprins între 0% şi 0,25%, unde este din 15 martie, când pandemia a început să afecteze economia SUA. Ei s-au angajat să folosească "toate instrumentele pe care le au la dispoziţie pentru a sprijini economia" şi au promis că nu vor lua în considerare majorarea dobânzii până când nu se va restabili complet piaţa forţei de muncă.
Preşedintele Fed, Jerome Powell, a avertizat că economia se redresează acum mult mai lent, după ce anterior a fost stimulată de ajutorul fiscal şi de redeschiderea unor afaceri.
"Redresarea generală a cheltuielilor de consum se datorează parţial măsurilor de stimulare şi extinderii ajutoarelor de şomaj, care au furnizat un sprijin esenţial pentru mulţi cetăţeni", a declarat Powell.
Recenta creştere a cazurilor de infecţii cu coronavirus în SUA şi pe plan global "este în mod special îngrijorătoare", iar regulile de distanţare socială şi purtarea măştilor sunt necesare pentru a ţine sub control virusul şi pentru a sprijini economia, a adăugat şeful Fed.
Acesta a apreciat că "o redresare deplină a economiei este puţin probabil până când oamenii nu vor fi încrezători că este sigur să reia o gamă largă de activităţi".
Fed va continua să achiziţioneze în fiecare lună titluri de trezorerie şi obligaţiuni ipotecare (mortgage-backed securities) în valoare de minimum 120 de miliarde de dolari, pentru a sprijini pieţele financiare, dar va folosi şi alte instrumente şi programe, în funcţie de cum evoluează economia.
Pe acelasi subiect: