Investitorii se aşteaptă la un dolar mai slab, indiferent cine câştigă alegerile din SUA. "Nu vedem un scenariu care să întrerupă actuala tendinţă descrescătoare”
Dolari, avere
Perspectivele slabe ale dolarului pe termen lung nu se vor îmbunătăţi, indiferent cine va câştiga alegerile prezidenţiale de marţi, susţin investitorii şi analiştii intervievaţi de Reuters.
În pofida recentei sale aprecieri în raport cu un coş de valute, dolarul este cu 9% sub nivelul din luna martie şi este pe cale să înregistreze cel mai prost an de după 2017, fiind afectat de aşteptările ca dobânzile americane să rămână la minime istorice timp de mai mulţi ani.
Mulţi participanţi de pe piaţă se aşteaptă ca o victorie a lui Joe Biden să afecteze evoluţia monedei americane, deoarece fostul vicepreşedinte este aşteptat să demareze politici pe care investitorii le consideră negative pentru dolar, inclusiv stimulente fiscale robuste.
De asemenea, încă un mandat de patru ani pentru Donald Trump ar putea oferi o traiectorie mai puţin clară pentru dolar. Deşi continuarea abordării beligerante a lui Trump faţă de China ar putea creşte alura de valoare de refugiu a dolarului, aceste câştiguri ar putea fi contracarate de factori precum continuarea randamentelor reale negative pentru obligaţiunile americane.
Potrivit analiştilor, principalul factor care va influenţa dolarul pe termen lung este diferenţialul de dobândă. Timp de mai mulţi ani dobânzile mai mari ale SUA, comparativ cu cele ale altor state dezvoltate, au susţinut dolarul pentru că l-au făcut mai atractiv pentru investitorii care caută randamente mai mari. Însă acest avantaj s-a redus în 2020, când Rezerva Federală a scăzut dobânzile până la un nivel apropiat de zero pentru a combate consecinţele economice ale pandemiei.
"Cea mai importantă tendinţă asupra cursului de schimb va fi convergenţa în jos a ratelor dobânzilor provocată de COVID. Acesta este un element negativ pentru dolar", susţine analistul Societe Generale, Kit Juckes, într-un raport trimis clienţilor, scrie Agerpres.
De asemenea, randamentele reale pentru obligaţiunile guvernamentale americane pe 10 ani au coborât sub zero în 2020 pe fondul pandemiei de coronavirus. Aceasta a diminuat atractivitatea dolarului şi a alimentat creşteri pentru acţiuni şi aur.
"Nu vedem un scenariu care să întrerupă actuala tendinţă descrescătoare a dolarului, deoarece randamentele reale pentru obligaţiunile americane vor rămâne negative", susţin analiştii de la BNP Paribas.
Un alt element important este faptul că pe pieţele futures poziţiile "short" împotriva dolarului se situau săptămâna trecută la 26,46 miliarde de dolari, după ce în luna august au atins 34,07 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani. Chiar dacă poziţiile "short" reflectă sentimentul negativ din jurul dolarului, acestea ar putea genera şi câştiguri, dacă o schimbare va forţa investitorii să renunţe brusc la aceste pariuri. Incertitudinile care ar putea apărea în cazul unui rezultat contestat al alegerilor reprezintă un astfel de eveniment. Unii analişti cred că o victorie a lui Trump sau un guvern divizat, care să conducă la un pachet de stimulente fiscale mai mici, ar putea fi altul.
Trump a criticat poziţia puternică a dolarului pe perioada mandatului său, susţinând că acest lucru conferă altor state un avantaj competitiv incorect. Deşi cheltuielile fiscale accelerate, care sunt aşteptate în cazul în care Biden va câştiga alegerile prezidenţiale, ar putea afecta dolarul, unii analişti cred că abordarea mai puţin agresivă a democraţilor în politica externă ar putea creşte apetitul pentru dolar ca valută de rezervă.
Pe acelasi subiect: