Productia de petrol din Egipt este neglijabila, insa tara controleaza Canalul Suez si conductele petrolifere ce transporta cantitati impresionante in fiecare zi. In plus, Egiptul este una dintre cele mai mari si mai puternice natiuni din Orientul Mijlociu si Nordul Africii, zone unde se gaseste aproximativ o treime din productia de petrol mondiala.

"Cea mai mare teama este ca tensiunile vor duce la majorarea preturilor la producatori", spune Matt Smith, analist la Summit Energy, Louisville, Kentucky.

Bursele europene au deschis in scadere, dupa ce petrolul a depasit 100 dolari pe baril 

Bursele europene au deschis miercuri in scadere, dupa ce pretul petrolului a depasit 100 de dolari pe baril pentru prima data din septembrie pe fondul crizei din Egipt, in timp ce temerile legate de zona euro au fost accentuate de demisiile a doi ministri portughezi in ultimele doua zile. 

Indicele Stoxx 600 al celor mai importante actiuni europene a coborat cu 1% in debutul sedintei de tranzactionare, transmite Bloomberg. 

Pietele asiatice au pierdut 1,4%, iar contractele futures indica o scadere de 0,5% la New York.  Pretul petrolului destinat pietei americane a crescut puternic pe fondul crizei politice din Egipt, depasind 100 de dolari pentru prima data in ultimele noua luni. Miercuri, cotatia titeiului a atins 101,3 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni, dupa un raport care a indicat cresterea cererii din SUA. 

Actiunile companiilor de transport aerian au scazut puternic odata cu aprecierea barilului de petrol.

Titlurile Air France-KLM au coborat cu 1,7%, Deutsche Lufthansa a scazut cu 1,3%, iar ICAG, proprietarul British Airways, a pierdut 1,7%.  In Portugalia, actiunile Banco Espirito Santo si Banco Comercial Portugues au scazut cu 12% fiecare, dupa demisiile ministrului de Finante si a ministrului Afacerilor Externe, care s-au declarat nemultumiti de politica guvernului in ceea ce priveste finantele publice. 

Bancile europene au inregistrat de asemenea scaderi, dupa ce Standard & Poor's a coborat ratingurile Barclays, Deutsche Bank si Credit Suisse, acuzand risurile generate de noile reglementari si de situatia incerta din piata.

Protestatarii cer alegeri democratice in Egipt si retragerea presedintelui

Presedintele egiptean Mohamed Morsi a exclus, marti seara, o plecare anticipata de la putere, declarandu-se pregatit sa isi "dea viata" pentru pastrarea "legitimitatii" si cerand armatei sa isi retraga ultimatumul, care expira miercuri, relateaza AFP. 

In cursul noptii, 16 persoane au murit intr-un atac comis impotriva unei reuniuni a islamistilor pro-Morsi in apropierea Universitatii din Cairo, a anuntat Ministerul Sanatatii. Alte sapte persoane au fost ucise in alte confruntari din capitala.