• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Hosni Mubarak a renuntat la putere in Egipt pentru a evita soarta lui Nicolae Ceausescu

Hosni Mubarak a renuntat la putere in Egipt pentru a evita soarta lui Nicolae Ceausescu

Fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak ar fi renuntat la putere in urma cu doi ani dupa ce secretarul general al partidului sau i-a spus ca va avea aceeasi soarta cu Nicolae Ceausescu, relateaza jurnalistul Bradley Hope in volumul "Ultimele zile ale Faraonului", transmite cotidianul The National.

Bradley Hope, corespondent la Cairo pentru cotidianul The National din Emiratele Arabe Unite, isi axeaza noua carte pe ultimele zile la conducere ale fostului presedinte egipean Hosni Mubarak. Volumul se bazeaza pe interviuri cu peste 20 de fosti si actuali oficiali egipteni, precum si cu jurnalisti, fosti diplomati si specialisti.
 
Unul dintre momentele cheie ale ultimelor zile la putere ale lui Mubarak este prezentat ca fiind o discutie cu secretarul general al partidului National Democrat, condus de presedinte. Numit cu doar cinci zile inainte, Hossam Badrawi i-ar fi spus fostului presedinte ca vede in fata lui "o imagine a lui Ceausescu".
 
Referinta la acest fost prieten, cu care Mubarak s-a intalnit de 3 ori in cei 22 de ani de putere ai lui Nicolae Ceausescu, l-a pus pe ganduri pe presedintele egiptean. Nicolae Ceausescu a fost executat alaturi de sotia sa in urma Revolutiei romane pus capat regimului comunist.
 
Desi pregatit sa moara pentru tara sa, Mubarak ar fi acceptat in final propunerea lui Badrawi de a renunta la putere in favoarea armatei pentru a evita o soarta disgratioasa, asemanatoare celei suferite de fostul presedinte comunist roman, Nicolae Ceausescu. La 11 februarie 2011, Hosni Mubarak era inlaturat de la conducerea Egiptului, puterea fiind preluata de armata.

11 februarie 2013 08:50
Modifică setările cookies