Revolta tinerilor chinezi. Cum s-a scumpit forta de munca din Asia
Mitul fortei de munca ieftine din Asia este pe cale sa fie spulberat. Datele autoritatilor din Hong Kong arata ca zeci de milioane de tineri care locuiesc in mediul rural folosesc internetul pentru a se mobiliza si cer salarii tot mai mari la angajare.
Analistii citati de Reuters scriu ca sunt tot mai multe greve si revolte ale angajatilor care lupta pentru drepturile lor.
In februarie, presedintele chinez Hu Jintao identifica controlul migratiei muncitorilor drept principalul factor de mentinere a stabilitatii puterii si cresterii economice. Iar numarul acestora nu este deloc de neglijat. Astfel, China are 153 de milioane de muncitori care lucreaza in alte orase decat cele de resedinta. In plus, in urmatorii ani, numarul acestora va creste cu alte 100 de milioane de persoane.
"Nu am o directie dupa care imi ghidez cariera. Astazi lucrez in aceasta fabrica, maine in alta", spune Wang Long, un tanat de 24 de ani, care spune ca nu isi va putea hrani familia daca pana la 30 de ani nu isi va gasi o slujba stabila.
Chiar daca persoane precum Long au fost primit salarii mai mari in ultimii ani, costul muncii este una dintre cauzele protestelor tot mai numeroase din ultimii ani. Tot mai multi tineri angajati organizeaza greve si proteste cu ajutorul retelelor sociale. Doar in 2009 au fost raportate 30.000 de conflicte de munca, iar analistii spun ca numarul nu a scazut nici in anii ce au urmat.
In plus, numarul litigiilor de munca a depasit un milion de dolari in 2010.
Exporturile chineze, afectate de criza din Europa
Criza datoriilor din Europa a inceput sa ii afecteze pe unii exportatori chinezi, iar agravarea situatiei ar putea sa puna in pericol milioane de locuri de munca din China, potrivit unor sefi de companii si analisti, scrie AFP. Comenzile primite, de exemplu, de un producator de curele din estul Chinei au scazut cu 50% intr-un an, a declarat Wu Wenlong, directorul de vanzari al companiei Zhejiang L.F. Gifts and Decoration.
Activitatile industriei prelucratoare din China au inceput sa scada in aceasta vara, in timp ce criza datoriilor din zona euro se agraveaza.
Uniunea Europeana este principala destinatie a exporturilor chinezesti in valoare de circa 380 miliarde de dolari pe an, iar scaderea acestora ar costa scump China, potrivit analistilor.
Printre factorii negativi care contribuie la slabirea Chinei se numara aprecierea dolarului, care ar frana importurile europene, precum si efectele in cascada asupra increderii de pe pietele financiare si din alte economii avansate, cu repercusiuni asupra cererii de produse din China. In cazul scaderii cererii in Europa, impactul va fi semnificativ, in conditiile in care UE atrage circa o cincime din exporturile Chinei.
Daca economia SUA va rezista, impactul nu va fi atat de mare ca in 2008. Tarile emergente, in special China, au contribuit puternic la redresarea economiei mondiale, dupa criza financiara din 2008. In prezent, aceste tari sufera din cauza unui exces de lichiditati la nivel mondial, a instabilitatii fluxurilor internationale de capital, a scaderii cererii externe si a volatilitatii preturilor materiilor prime, a declarat recent la Washington guvernatorul bancii centrale chineze, Zhou Xiaochuan.
Citeste si
O tara mica, dar care ar putea arunca in aer euro. De ce nu vrea Slovacia sa salveze Grecia