China Investment Corp ar putea cumpara obligatiuni comune ale zonei euro numai daca acestea vor fi garantate de catre toate statele din uniunea monetara, a adaugat Gao Xiqing.

"Daca ar avea un profil de risc care sa se potriveasca politicilor noastre am cumpara. Dar nu va asteptati sa cumparam mai mult decat ar suporta apetitul nostru pentru risc", a spus oficialul chinez. 

Ceea ce pare sa excluda posibilitatea ca CIC sa cumpere obligatiuni emise de Italia, Grecia si alte state care intampina dificultati in zona euro. 

La randul sau, guvernatorul bancii centrale, Zhou Xiaochuan, a fost la fel de ferm: nu trebuie sa existe asteptari pentru o majorarea nesustenabila a cresterii economice in China doar pentru a sustine economia mondiala.  China creste cu aproximativ 9% pe an. Un avans de 8-10% ar reprezenta "asteptari rezonabile", a spus el. 

"Unii oameni ar putea avea o speranta irationala ca este cu atat mai bine cu cat este mai mare cresterea", a spus Xiaochuan. 

In acest moment, China are probleme cu inflatia, pe care o considera o amenintare mai mare decat cresterea inadecvata. Conducerea de la Beijing se teme ca o mare parte din imprumuturile luate in timpul crizei financiare ar putea deveni neperformante si ar aduce pe umerii guvernului o problema a datoriilor.

Citeste si:

Cel mai vanat oras european de catre antreprenori. Banii se fac la viteza maxima pe piata online

Avionul sarbatorit cu petreceri. Boeing 787 Dreamliner a devenit, in sfarsit, realitate. Dupa 3 ani de amanari si costuri de miliarde de dolari, a fost vandut. GALERIE FOTO