Cererea interna s-a contractat cu 2,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, de doua ori mai rapid decat in trimestrul al doilea.

"Cresterea economica confirma estimarile preliminare. Puterea de cumparare a scazut, creditarea este blocata, inflatia este relativ ridicata, increderea este slaba", a declarat Gyorgy Barta, analist la CIB Bank in Budapesta, potrivit Mediafax.

El a aratat ca scaderea consumului a fost determinata de masurile de austeritate, in timp ce declinul investitiilor s-a accentuat in lipsa unor proiecte atractive si a finantarii.

Exporturile au rezistat, dar contributia lor la crestere ar putea scadea anul viitor, in pofida cresterii capacitatilor de productie in sectorul auto. Pentru anul viitor, Barta anticipeaza incetinirea semnificativa a activitatilor economice.

Exporturile depind, de asemenea, in mare parte, de cererea din zona euro, iar cu cat va fi mai amplu declinul din aceasta regiune cu atat vor fi mai slabe exporturile ungare. In plus, posibila depreciere in continuare a forintului ar putea avea un impact negativ atat asupra sectorului public cat si a celui privat.

Guvernul de la Budapesta anticipeaza pentru anul viitor o crestere economica de 1,5% si un deficit bugetar de 2,5% din PIB.