Fitch, o alta mare agentie de evaluare financiara, a revizuit vineri de la negativa perspectiva de rating a Ungariei, scrie Mediafax.

Ungaria are in acest moment perspectiva negativa din partea tuturor celor trei mari agentii de rating, inclusiv Moody's.

Potrivit S&P, politicile "imprevizibile" ale Ungariei, precum introducerea de taxe speciale pe diverse sectoare ale economiei sau fortarea bancilor sa accepte cursuri de schimb mai mici la returnarea creditelor ipotecare, au un impact negativ intr-o perioada de deteriorare a situatiei economiei mondiale.

Randamentul cerut Ungariei pentru titluri de trezorerie a urcat in noiembrie la maximul ultimilor doi ani, in timp ce forintul s-a depreciat la cel mai scazut nivel din ultimii doi ani si jumatate, starnind temeri ca guvernul de la Budapesta nu va putea finanta cea mai ridicata datorie publica dintre membrii UE din Europa de Est. Investitorii evita activele riscante in contextul eforturilor liderilor europeni de a gasi o solutie pentru stoparea crizei datoriilor suverane.

Ungaria a incheiat in 2008 un acord imprumut cu Fondul Monetar International pentru a evita intrarea in incetare de plati in contextul crizei financiare. Premierul Viktor Orban, care a preluat postul anul trecut, a refuzat un nou acord cu Fondul, pentru a avea mai multa libertate ca sa poata urma unele politici "neortodoxe" de reducere a indatorarii tarii, potrivit Bloomberg.

S&P evalueaza Romania cu rating "BB+", cea mai ridicata treapta din categoria nerecomandata pentru investitii si imediat sub ratingul "BBB-" al Ungariei. Fitch si Moody's acorda Romaniei calificativele "BBB-" si "Baa3", recomandate investitorilor, la fel ca in cazul Ungariei. Toate trei agentiile au perspectiva stabila pentru Romania.