Lista produselor pentru care vor fi percepute tarife suplimentare în valoare de 25% acoperă 106 de produse americane cu o valoare de 50 de miliarde de dolari, similară cu cea a produselor chineze vizate de Washington, au anunţat miercuri ministerele Comerţului şi Finanţelor din China, potrivit Agerpres.

Data precisă la care noile tarife vor intra în vigoare va fi anunţată ulterior, dar depinde de intrarea în vigoare a acţiunilor americane, a precizat Ministerul chinez al Comerţului.

Anunţul Beijingului a provocat scăderi semnificative pe pieţele bursiere şi de materii prime, cotaţiile futures pentru acţiunile americane înregistrând o scădere de 1,5%, iar cotaţiile futures la soia boabe o cădere de 3,7%.

Cu doar 24 de ore înainte, Guvernul SUA a publicat o listă detaliată cu aproximativ 1.300 de produse chineze cărora li se vor aplica tarife vamale de 25%. Decizia administraţiei Trump este destinată să forţeze Beijingul să corecteze ceea ce Washingtonul numeşte furt de proprietate intelectuală şi transfer de tehnologie de la companiile americane la competitorii chinezi.

În urmă cu doar câteva zile, Beijingul a impus de tarife vamale la un set de 128 de produse americane în valoare de trei miliarde de dolari, precum fructe, carne de porc şi vin, în replică la măsura de luna trecută a Washingtonului cu privire la taxele pentru importurile de oţel şi aluminiu din China.

Penalizarea importurilor de soia provenite din SUA ar fi o armă puternică în arsenalul Beijingului, având în vedere că, anul trecut, SUA au exportat spre China soia boabe în valoare de peste 12 miliarde dolari. China cumpără două treimi din cantitatea de soia boabe tranzacţionată la nivel mondial, în principal din Brazilia şi SUA.