Parlamentarii din opoziţie au cerut luni organizarea unei sesiuni speciale a Parlamentului, în încercarea de a rezolva problema deficitului de mână de lucru, în condiţiile în care fermierii susţin că, atât căpşunele, cât şi alte culturi putrezesc în câmp fără muncitori sezonieri de peste hotare care să le culeagă.

Ca urmare a celei mai recente decizii, muncitorii sezonieri vor putea intra în Estonia pentru o perioadă de până la şase luni pe an, până în aprilie 2022, potrivit Agerpres.

Partidul de extremă dreapta EKRE, membru al coaliţiei guvernamentale, a făcut campanie împotriva utilizării muncitorilor emigranţi, care vin în principal din Ucraina, subliniind că aceste locuri de muncă ar trebui să revină estonienilor şomeri.

Analiştii se aşteaptă ca rata şomajului în Estonia să se tripleze în acest an, până la 13%, în condiţiile în care carantina introdusă din cauza pandemiei de COVID-19 a afectat industrii precum turismul şi transporturile.

Guvernul de la Tallin susţine că a revenit asupra deciziei de a interzice accesul muncitorilor sezonieri datorită argumentelor economice, în ideea de a ajuta firmele care se confruntă cu dificultăţi, însă partidele de opoziţie au subliniat că măsura Guvernului este una limitată, deoarece se aplică doar muncitorilor sezonieri şi nu tuturor muncitorilor străini.