Jean-Claude Juncker i-a acuzat miercuri pe americani ca incearca sa ocoleasca CE, cea care poarta negocieri comerciale din partea intregului bloc.

”Ei spun «nu vrem sa negociem cu voi ca UE, ci cu fiecare stat membru separat»”, a spus Juncker.

Atunci cand cancelarul german Angela Merkel s-a intalnit cu presedintele american Donald Trump, in martie, un oficial german de rang inalt a dezvaluit ca presedintele american i-ar fi cerut in mod repetat sa semneze un acord comercial bilateral.

Ea i-ar fi raspuns ca Germania face parte din piata unica europeana si, ca atare, un asemenea acord poate fi negociat doar de Uniune.

”Noi nu putem sa permitem acorduri (comerciale) individuale intre americani si tari europene”, a subliniat Juncker.

Presedintele Comisiei a mai declarat ca i-a impartasit lui Trump ingrijorarile sale fata de pozitia protectionista a Washingtonului in comert.

”Eu nu cred ca e bine sa existe o imagine in evolutie in care, in viitor, sa facem mai multe cu China decat cu Statele Unite”, a avertizat el.

”Aceasta este o directie gresita, cred. Insa nu pot impiedica acest lucru”, a deplans el.

Noi i-am explicat domnului Trump ca nu este bine pentru Statele Unite sa se retraga din viata economica internationala. Insa el vrea sa faca acest lucru. Eu sunt impotriva acestui lucru, dar lui nu-i pasa deloc”.