Negocieri incordate pe Tratatul de liber schimb UE-SUA. Germania: “TTIP va esua, daca America nu face concesii”. Replica lui Obama
TTIP
Tratatul de liber schimb transatlantic TTIP "va esua" daca Statele Unite ale Americii nu fac concesii, a avertizat ministrul german al economiei, Sigmar Gabriel, in contextul in care presedintele american Barack Obama efectueaza un turneu european pentru promovarea acestui proiect, relateaza AFP, preluata de Agerpres.
"Americanii nu doresc sa-si deschida licitatiile publice pentru intreprinderile din Europa. Acest lucru este contrar liberului schimb, in opinia mea", a denuntat numarul doi in guvernul german intr-un interviu acordat cotidianului economic Handelsblatt. "Daca americanii isi vor mentine aceasta pozitie, nu mai avem nevoie de un tratat de liber schimb si TTIP va esua", a avertizat el.
Acest avertisment a fost lansat in contextul in care Obama a inaugurat duminica, impreuna cu cancelarul german Angela Merkel, un targ industrial la Hanovra, cu o majoritate de produse "made in Germany", folosit ca lampa de lansare de catre cei doi lideri pentru a-si apara proiectul de acord in fata opiniei publice din tarile lor.
La New York se va deschide luni o noua runda de negocieri asupra TTIP, a 13-a la numar, incepand din 2013. Oficial, Washingtonul, la fel ca Berlinul, vizeaza un acord in acest an, dar divergentele par dificil de depasit pana la sfarsitul anului.
Pozitia americana se rezuma la "cumpara american" in acest tratat, ceea ce nu este "acceptabil", potrivit ministrul german al economiei, care a avertizat ca "nu va aproba niciun fel de tratat care prevede un tribunal de arbitraj privat".
Acordul de liber schimb provoaca tensiuni in Germania, unde 350.000 de persoane au manifestat sambata la Hanovra. Nu numai din teama nivelarii prin scadere a standardelor de mediu si sanitare europene, dar, de asemenea, pentru ca lasa posibilitatea companiilor multinationale de a contesta legile unui stat in fata unei instante de arbitraj. In ceea ce priveste acest ultim punct, administratia Obama a tinut sa arate ca este deschisa unei alternative.
Obama: ''Nu ma astept sa ratificam acordul pana la finalul anului, dar sper sa terminam negocierile"
SUA si Uniunea Europeana trebuie sa ''continue sa actioneze pentru avansarea'' negocierilor cu privire la acordul de liber schimb intre cele doua zone (TTIP), in vederea incheierii convorbirilor pana la finalul acestui an, a afirmat duminica, la Hanovra, presedintele american Barack Obama, aflat in vizita in Germania, relateaza Reuters.
''Angela Merkel si eu suntem de acord ca Statele Unite si Uniunea Europeana trebuie sa continue sa actioneze pentru avansarea negocierilor asupra unui acord comercial transatlantic, in pofida divergentelor si criticilor'', a spus Obama, intr-o conferinta de presa comuna cu cancelarul german.
''Nu ma astept sa fim in masura sa incheiem ratificarea unui acord pana la finalul anului, dar sper sa terminam pana atunci negocierile si oamenii vor fi in masura sa vada de ce acordul va fi pozitiv pentru tarile noastre'', a continuat liderul american.
La randul sau, Angela Merkel a calificat TTIP, ''dintr-o perspectiva europeana, drept un mare ajutor, care va permite economiei noastre sa creasca''.
SUA si Uniunea Europeana sunt angajate din 2013 in elaborarea unui acord cuprinzator de liber schimb (desemnat sub acronimul TTIP). Cea de-a 13 runda de negocieri in cadrul acestui demers va avea loc saptamana viitoare, la New York.
"Cred ca suntem in stare sa gasim un compromis care sa indeplineasca obiectivul nostru comun de protejare a investitiilor aparand in acelasi timp interesul public", a declarat si secretarul de stat american al comertului Penny Pritzker, intr-un interviu pentru saptamanalul Der Spiegel."Administratia noastra vrea un acord si ne-am dori sa-l obtinem in acest an", a mai adaugat ea.
TTIP, cel mai mare pact comercial la nivel mondial
Anul 2016 este considerat crucial pentru obtinerea de progrese in negocierile pe tema Tratatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), in contextul in care in Statele Unite vor avea loc alegeri prezidentiale in noiembrie, iar mandatul presedintelui Barack Obama se va incheia in ianuarie 2017.
Presedintele american Barack Obama si liderii Uniunii Europene au lansat, in iunie 2013, negocierile pentru un acord de liber schimb care ar putea fi unul dintre cele mai mari pacturi comerciale la nivel mondial.
Discutiile pentru un acord comercial transatlantic au inceput pe fondul estimarilor ca acesta ar putea aduce beneficii economice de peste 100 de miliarde de dolari pe an atat in economia americana, cat si in cea a Uniunii Europene. Acordul ar putea duce la crearea a 400.000 de locuri de munca in Uniunea Europeana.
Unul dintre principalele obstacole in negocierile pe tema acordului menit sa reduca barierele comerciale dintre Europa si SUA si sa armonizeze legislatia este o clauza privind protectia investitiilor, solicitata de partea americana.
In Europa, exista temeri ca multinationalele americane ar putea invoca mecanismul reglementarii disputelor pentru a contesta reglementarile comunitare din industria alimentara, din domeniul muncii si al mediului inconjurator.
Initiatorii proiectului mizeaza pe cresterea schimburilor comerciale cu cel putin 100 de miliarde de dolari (91 miliarde de euro) anual, pe ambele maluri ale Atlanticului.
De ce se teme Europa
Negocierea acordului comercial gigant inrte cele doua blocuri economice, care ar crea, pentru prima data, o piata transatlantica de 800 de milioane de persoane si ar uni aproape jumatate din economia lumii, a starnit numeroase proteste in Europa.
Ungaria, prin vocea premierului Viktor Orban, a fost prima tara care si-a anuntat pozitia impotriva TTIP, daca intelegerea comerciala intre SUA si UE va afecta jurisdictia instantelor ungare in conflictele legate de comert.
Orban s-a referit in special la situatiile in care procesele legate de comert vor fi rezolvate de instantele nationale sau vor fi “tarate” intr-o instanta din afara Ungaiei.
“Nu putem sa sustinem nicio intelegere de liber schimb care sa mute jurisdictia din sistemul judiciar din Ungaria intr-un loc necunoscut noua, in care nu avem nicio sansa sau, cel putin, nu vedem nicio posibilitate de a avea reguli corecte”, declara Orban recent.
Opozantii acestui parteneriat se tem de faptul ca multinationalele americane ar putea folosi un mecanism de rezolvare a disputelor intre investitor si stat – ISDS pentru a contesta legislatia europeana referitoare la restrictiile comertului liber.
Orban sustine ca este nevoie de precautie si a avertizat ca nu va accepta o intelegere care este impotriva intereselor Ungariei. “Cea mai importanta problema, pe langa cum afecteaza acest lucru fiecare sector, este daca in urma acestui acord comercial Ungaria isi pierde o parte din suveranitate”, a mai spus premierul de la Budapesta.
Totodata, oficiali francezi au avertizat ca negocierile cu SUA vor fi "foarte lungi si complicate", cu discutii dure in domenii sensibile, precum agricultura, si cu solicitari europene pentru un acces mai mare la contracte in sectorul public american.
Pe acelasi subiect: