Donald Trump a declarat razboi celui mai important partener comercial al SUA. Un acord de jumatate de trilion de dolari anual ar putea fi anulat peste noapte
Justin Trudeau si Donald Trump
Donald Trump a lansat o ofensiva pe toate fronturile impotriva Canadei, declarand un razboi comercial principalului partener economic al Statelor Unite, prin impunerea unor taxe asupra lemnului de constructie si amenintand sa o faca si in privinta produselor lactate, relateaza AFP, preluata de News.ro.
Dupa ce a impus, luni seara, taxe importului de lemn de constructie canadian, presedintele american a anuntat intr-un mesaj postat pe Twitter, marti dimineata: ”Canada a facut activitatea producatorilor nostri de lapte din Wisconsin si din alte state de la frontiera foarte dificila. Noi nu vom tolera asta. Veti vedea”.
Relatiile dintre presedintele republican si premierul canadian Justin Trudeau pareau, totusi, mai degraba bune. Insa, credincios promisiunilor sale din campanie, Trump a trecut in ofensiva impotriva acordurilor comerciale care, considera el, ii dezavantajeaza pe americani.
”Eu sunt politicos, dar sunt si foarte ferm in apararea intereselor Canadei”, i-a raspuns Trudeau marti, intr-un interviu pentru postul CTV News. ”Ne vom angaja respectuos, dar ferm”, intr-un dialog cu Statele Unite, pentru a le demosntra complexitatea integrarii celor doua economii frontaliere, a adaugat el.
Reunite, impreuna cu Mexicul, prin Acordul de liber-schimb nord-american (ALENA/NAFTA), Statele Unite si Canada au un volum de schimburi comerciale anual de aproape 545 de miliarde de dolari, care traduce, potrivit datelor americane, intr-un deficit de 11,2 miliarde de dolari in defavoarea Washingtonului.
Insa, lovind in lemnul de constructie, numit lemn de lucru in Canada, Trump trezeste un vechi dosar care creeaza disensiuni intre cei doi vecini de 35 de ani.
Ansamblul importurilor de lemn de constructie canadian in Statele Unite s-a ridicat in 2016 la 5,66 de miliarde de dolari, a precizat Departamentul american al Comertului, anuntand luni seara impunerea unor taxe importurilor de la 3,02 la 24,12% in functie de produse. Insa doar unele, din acest total, sunt vizate.
Producatorii americani isi acuza omologii canadieni ca exporta acest material in Statele Unite la un pret de dumping, adica sub costul de productie, multumita subventiilor pe care le primesc.
Daca aceste masuri ii bucura pe producatorii americani de lemn, ele ingrijoreaza sectorul constructiilor. Potrivit unor estimari, costul constructiei unei case in Statele Unite ar putea sa creasca cu 12% din cauza acestor taxe.
Urmeaza disputa laptelui
Mexicul parea pana in prezent tinta privilegiata a lui Donald Trump, insa el a ales sa-si intoarca ”tunurile” comerciale catre vecinul sau de la nord.
Secretarul american al Comertului Wilbur Ross a subliniat marti, in declaratii pe care le-a facut la Casa Alba, ca statul canadian este ”un aliat apropiat, un aliat important” al Statelor Unite. ”Ei sunt in general un vecin bun, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa urmeze regulile jocului”, a spus el.
Laptele este altul dintre dosarele pe care administratia americana vrea sa le puna pe masa.
Intr-o vizita, saptamana trecuta, in Wisconsin, un stat din nordul Statelor Unite, un mare producator de lapte si de branza, Donald Trump a catalogat drept ”rusinoase” masurile canadiene de limitare a importurilor de concentrat de proteine din lapte.
Acestea pun producatorii de lapte americani intr-o situatie dificila, in contextul in care canadienii afirma ca ele vizeaza doar sa reduca efectele unei supraproductii de cealalta parte a frontierei.
Aceste salve americane intra in cadrul dorintei lui Trump de a renegocia ALENA/NAFTA. El a denuntat in campanie acest acord incheiat in 1994, catalogandu-l drept un ”dezastru” pentru economia americana si acuzandu-l de disparitia a milioane de locuri de munca.
”Daca NAFTA functiona corect, n-ar fi existat acest gen de situatii spionoase si nedorite, una dupa alta. Deci, eu cred ca NAFTA nu a functionat asa cum ar fi trebuit”, a apreciat Ross marti.
Aceasta ofensiva comerciala a administratiei americane ameninta si alte sectoare si parteneri. Trump a evocat saptamana trecuta posibile masuri in sectorul otelului, afirmand ca scaderea productiei nationale din cauza cresterii importurilor ameninta securitatea nationala a tarii.
Pe acelasi subiect: