Din cei 3.000 de respondenţi, 68% au fost de acord cu afirmaţia: 'Guvernul federal nu are un plan despre cum să se ocupe de refugiaţi în Germania'. La aceeaşi întrebare, 17% au răspuns negativ, iar 14% nu au avut o opinie.

Potrivit sondajului, 53% dintre respondenţi s-au declarat favorabili acceptării unu număr mai mare migranţi înalt calificaţi în viitor.

Procentul a scăzut la 35% în ce priveşte primirea de refugiaţi din zone de război sau război civil, în timp ce doar 23% au fost de acord cu primirea de migranţi economici.

Sondajul a relevat că scepticismul în privinţa migraţiei nu are la bază în primul rând teama de competiţie pentru locuri de muncă şi locuinţe.

Citește și: Europa, lovită de criză, în 2019. Cea mai mare economie din UE înjumătățește estimarea de creștere

În schimb, 86% dintre intervievaţi au spus că sunt îngrijoraţi că extremismul de dreapta şi violenţele rasiste sunt în creştere în urma migraţiei, iar 73% s-au declarat preocupaţi că infracţiunile şi atacurile teroriste s-ar putea înmulţi.

Ancheta de opinie a mai scos la iveală şi că migraţia se află printre principalele preocupări ale germanilor pentru următoarele două decenii.

Solicitaţi să indice cele mai mari provocări cu care se confruntă Germania, 27% au răspuns: 'migraţia, refugiaţii şi azilul', urmate de 'justiţia socială' (22%), schimbările climatice şi mediul (13%).

Politica externă, digitalizarea, educaţia şi locurile de muncă au fost plasate mai jos pe listă, care nu a inclus printre opţiuni terorismul şi securitatea internă.

Sondajul a fost întreprins la sfârşitul anului trecut de Fundaţia Friedrich Ebert, care are legături cu Partidul Social-Democrat german (SPD).

Pe de altă parte, Germania, care este cea mai mare economie europeană, are în prezent are un deficit de aproximativ 1,6 milioane de angajaţi calificaţi. Iar oamenii de afaceri din Germania sunt extrem de îngrijoraţi de lipsa forţei calificate de muncă.

Conform celor mai recente date ale Institutului pentru Cercetarea Forţei de Muncă (IAB), numărul locurilor de muncă vacante în Germania a atins un nivel record în trimestrul patru din 2018.

În perioada octombrie - decembrie existau pe plan naţional 1,46 milioane de locuri de muncă neocupate - cel mai ridicat nivel de după reunificarea Germaniei, în 1990 - arată datele IAB.

Comparativ cu trimestrul precedent, s-a înregistrat o creştere de 221.000 de locuri de muncă vacante, iar faţă de perioada similară din 2017 un avans de 275.000.

Evoluţia favorabilă a pieţei muncii este rezultatul creşterii robuste a Produsului Intern Brut al Germaniei timp de nouă ani la rând, apreciază analiştii.