Datele subliniază soliditatea pieţei forţei de muncă, aceasta urmând să sprijine în continuare creşterea bazată pe consum a celei mai mari economii europene, transmite DPA, preluată de Agerpres.

În perioada octombrie - decembrie existau pe plan naţional 1,46 milioane de locuri de muncă neocupate - cel mai ridicat nivel de după reunificarea Germaniei, în 1990 - arată datele IAB.

Comparativ cu trimestrul precedent, s-a înregistrat o creştere de 221.000 de locuri de muncă vacante, iar faţă de perioada similară din 2017 un avans de 275.000.

Raportul IAB este realizat trimestrial şi sunt intervievaţi aproximativ 14.500 de angajatori din diverse sectoare ale economiei.

"Vedem o creştere semnificativă a numărului de locuri de muncă vacante în fiecare sector al economiei", a declarat Alexander Kubis, cercetător specializat pe piaţa forţei de muncă la IAB.

Săptămâna trecută, Oficiul Federal pentru Muncă a anunţat că numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a coborât în ianuarie cu 2.000, până la cifra ajustată de 2,26 milioane de persoane, un semn că firmele din cea mai mare economie europeană fac faţă turbulenţelor de pe plan internaţional.

Rata şomajului, care măsoară proporţia persoanelor fără loc de muncă în raport cu populaţia aptă de muncă, s-a menţinut în ianuarie la 5%, similar cu nivelul din noiembrie şi decembrie. Este cel mai redus nivel de după reunificarea Germaniei, în 1990. Analiştii se aşteptau ca rata şomajului să se menţină la 5% iar numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să scadă cu 10.000.

Numărul angajaţilor a ajuns la 45,1 milioane în ianuarie, o creştere cu 42.000 faţă de decembrie şi cu 488.000 faţă de perioada similară din 2018.

Evoluţia favorabilă a pieţei muncii este rezultatul creşterii robuste a Produsului Intern Brut al Germaniei timp de nouă ani la rând, apreciază analiştii.

Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel a introdus în 2015 un salariu minim de 8,50 euro pe oră valabil pentru mai mult de trei milioane de muncitori. Ultima dată salariul minim a fost majorat în 2017, până la nivelul actual de 8,84 euro pe oră.

Experţii susţin că majorarea salariului minim ar trebui să se petreacă în trepte, cu majorări succesive la 9,19 euro pe oră, în 2019, urmând ca a doua majorare să aibă loc la 1 ianuarie 2020, de la 9,19 la 9,35 euro pe oră.

Cu anumite excepţii, salariul minim se aplică tuturor angajaţilor cu excepţia şomerilor de lungă durată care au găsit un nou loc de muncă în ultimele şase luni. Unele sectoare ale economiei germane au însă propriul lor salariu minim, care este mai mare decât nivelul impus la nivel naţional.