Startul a fost dat anul trecut, cand Rusia, Belarus si Kazahstan s-au reunite intr-un fel de “spatiu Schengen”, cele trei tari eliminand controalele la vama si desfiintand granitele dintre ele.

Cele trei tari vor mai face un pas catre o “uniune economica” in ianuarie anul viitor, cand va fi asigurata libera circulatie a marfurilor, serviciilor si a capitalului, pe o piata unica cu 165 de milioane de locuitori, adica 60% din populatia fostei Uniuni Sovietice.

La un summit care s-a desfasurat in aceasta luna, premierii celor trei state si-au stabilit o tinta si mai indrazneata – sa formeze un grup numit “Uniunea economica euroasiatica”, pana in 2013. Se vorbeste chiar si de moneda comuna.

Este un eveniment de o semnificatie majora in relatiile intre state. Pentru prima data, dupa caderea Uniunii Sovietice, se face un pas important catre refacerea legaturilor economice si comerciale in spatiul fost sovietic”, a spus premierul Vladimir Putin.

Si, spre deosebire de incercarile anterioare, de aceasta data chiar se fac progrese. Putin a mai spus ca, o data ce va fi realizat spatiul economic comun, membrii acestuia ar trebui sa stabilesca si conditiile unui acord de liber schimb cu blocul european. Dar avand in vedere ca Putin a negociat, fara success pana acum, timp de 18 ani, intrarea in Organizatia Mondiala a Cometului, indeplinirea dorintei lui pare indepartata.

Dar, daca acest lucru se va intampla, Putin isi va vedea visul cu ochii, despre care a vorbit anul trecut in Germania, si anume realizarea unei “comunitati armoniozate a economiilor, de la Lisabona la Vladivostok”.