Belarusul si-a devalorizat moneda nationala, rubla, cu 36% in luna mai si a inghetat preturile la principalele alimente, dupa ce acestea au crescut considerabil, determinand populatia sa cumpere cantitati mari de produse alimentare de baza si electrocasnice si sa formeze cozi in fata caselor de schimb valutar.

Belarusul a facut un prim pas spre rezolvarea unei grave crize valutare prin asigurarea unui imprumut de 3 miliarde dolari din partea unui fond regional condus de Rusia, insa a afirmat ca are nevoie in continuare de o finantare de pana la 8 miliarde dolari de la FMI, scrie Reuters.

Guvernul de la Minsk spera ca aceste fonduri, care, impreuna, totalizeaza o cincime din Produsul Intern Brut al tarii, vor ajuta statul sa evite un colaps economic, sa stabilizeze moneda si inflatia accelerata.

O criza ca cea din 1991 este aproape inevitabila”, spune Alexei Moiseev, economist sef al bancii de investitii VTG Capital, referindu-se la prabusirea economiei tarii dupa dezlipirea de Uniunea Sovietica. “Privatizarile rapide sunt singura solutie care mai poate ajuta la evitarea dezastrului”.

Fondul Monetar International a cerut, de asemenea, Belarusului, in martie, sa-si reformeze economia, mai ales in conditiile in care autoritatile de la Minsk au nevoie si de o finantare de la institutia financiara.

Belasurul se intoarce la criza din 1991. Oamenii fac cozi la magazine, preturile se dubleaza peste noapte

Devalorizarea monedei nationale este cea mai mare problema a Belarusului, iar inflatia face ravagii in randul poluatiei.

 “Marea problema este aceea ca industria produce bunuri cu componente provenite din import, iar devalorizarea monedei nationale nu face decat sa inrautateasca lucrurile”, a mai spus Moiseev, pentru Bloomberg.

Odata cu desprinderea de Uniunea Sovietica, economia tarii s-a proabusit, iar Lukasenko a reintrodus controale ale preturilor si a nationalizat cateva companii dupa ce a venit la putere, in 1994. Economia a revenit pe crestere in 1996, potrivit datelor de la Banca Mondiala.

Devalorizarea rapida a rublei a scos oamenii in strada, care au luat cu asalt magazinele, speriati de faptul ca preturile vor creste peste noapte. Locuitorii tarii au dat buzna la reprezentantele de electrocasnice, pentru a-si cheltui economiile pe frigidere sau televizoare.

Devalorizarea abrupta a rublei a dus la cresterea cu 24% a pretului benzinei, ceea ce i-a determinat pe soferi sa protesteze la benzinarii.

Populatia nu mai are incredere in autoritati

Nu stiu cum sa spun ca sa nu folosesc cuvinte urate, dar este numai si numai vina Guvernului”, spune Serghei, un tanar de 32 de ani, care lucreaza pentru un importator de computere. “Toata lumea le-a spus: ‘Baieti, vedeti ca aveti probleme economice, trebuie sa faceti ceva’, si tot ce au facut a fost sa se imprumute si mai mult”.

Atat FMI, cat si BERD au dat vina pe Lukasenko pentru faptul ca a cheltuit prea mult pentru campania prezidentiala de anul trecut, ceea ce a bagat tara in colaps. Salariile bugetarilor au fost majorate cu 50%, in timp ce valoarea imprumuturilor a crescut cu 38%.

Belarusul a luat un imprumut de 3,5 miliarde de dolari de la FMI, in anul declansarii crizei economice mondiale, pe fondul unei datorii deja existente de peste 2 miliarde de dolari.

Criza loveste in bebelusi: pretul scutecelor s-a dublat

Pretul scutecelor pentru nou-nascuti a luat-o razna in Minsk, se plange o tanara mama, care explica faptul ca pretul acestora a crescut de la 69.000 de ruble la 140.000. Si asta in timp ce alocatia pentru cresterea copilului este de 343.000 de ruble. Adica fix pentru doua pachete de scutece.

Desi nu se confrunta cu un somaj ridicat, indicatorul ajungand la 0,7% in decembrie, inflatia ajunsese la 14% in aprilie, mai mult decat Rusia (9,6%).

In aceste conditii, presa de la Moscova speculeaza faptul ca Rusia ar putea cumpara o parte din bunurile scoase la vanzare de Belarus, statul intorcandu-se oarecum in acest fel la tara din care s-a desprins in 1991.