Cea mai mare parte a fondurilor vor fi furnizate de banca centrala a Rusiei, iar restul va fi contributia bancii VTB, pachetul de ajutor financiar depasind asteptarile analistilor, transmite Reuters, preluata de Mediafax.

Agentia pentru Asigurarea Depozitelor va imprumuta Bancii Moscovei 295 miliarde de ruble (10,6 miliarde dolari), pe termen de zece ani, cu o dobanda de 0,51%.

Imprumutul va fi finantat de banca centrala, care va imprumuta banii agentiei pe termen de cinci ani si o dobanda de 0,5%.

Banca de stat VTB, a doua ca marime din Rusia, va contribui cu 100 de miliarde de ruble (3,4 miliarde dolari) la recapitalizarea Bancii Moscovei, se arata intr-un comunicat al bancii centrale.

VTB a platit 3,5 miliarde de dolari pentru o participatie de 46,5% la Banca Moscovei, detinuta de primaria Moscovei si pentru actiuni la un asigurator care are in proprietate alte 17% din titlurile institutiei de credit.

Astfel a devenit posibila inlaturarea conducerii loiale fostului primar al Moscovei, Iuri Luzhov, care a fost demis anul trecut de presedintele Dmitri Medvedev.

Dupa ce VTB a preluat Banca Moscovei a constatat ca circa o treime din portofoliul de imprumuturi, de 30 de miliarde de dolari, reprezinta credite destinate propiectelor imobiliare ale fostului director general Andrei Borodin, care ar putea fi dificil de recuperat.